Вплив кріоконсервованої кордової крові на структурно-функціональний стан серцево-судинної системи у тварин із експериментальною гіпертензією (експериментальне дослідження) - Бабійчук, Л.В. (Дисертація к.мед.н.: спец.. 14.01.35 – Кріомедицина : захищена 2018.03.20; Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України., 2018)
Дисертацію присвячено вивченню впливу кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові (кЯВК КК) на структурно-функціональний стан серцево-судинної системи у тварин різних вікових груп на моделі стрес-індукованої артеріальної гіпертензії (АГ). Встановлено, що кріоконсервування ЯВК КК, у тому числі й стовбурових гемопоетичних, під захистом кріопротектора ДМСО в 5 %-й концентрації, після виділення в поліглюкіні дозволяє зберігти більше 80 % СD45+-клітин і більше 90 % СD34+- клітин у життєздатному стані. Показано, що після введення щурам із АГ кЯВК КК активується вегетативна нервова система і гуморальна ланка регуляції, відновлюється трофіка тканин і судин міокарда, нормалізується ліпідний гомеостаз, рівень тиреоїдних гормонів і нітритів у сироватці крові та показники артеріального тиску. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// The dissertation is devoted to the study of an influence of cryopreserved cord blood nucleated cells (CBNCs) on structural and functional state of the cardiovascular system in animals of various age groups in the model of stress-induced arterial hypertension (AH). It has been established that the cryopreservation of the CBNCs, including the stem hemopoietic ones, under the protection of DMSO cryoprotectant at 5 % concentration, after isolation in polyglycine, allowed to preserve more than 80 % of the CD45+ cells and more than 90 % of the CD34+ cells in a viable state. It has been demonstrated that after introduction of cryopreserved CBNCs to the rats, the vegetative nervous system and humoral link of regulation were activated, the trophy of the myocardium tissues and vessels was restored, lipid homeostasis, e level of thyroid hormones and nitrites in the serum and the blood pressure index were normalized.
Effect of cryopreserved cord blood on structural and functional state of cardiovascular system in animals with experimental hypertension (experimental study)
Бабійчук Людмила Вікторівна. Вплив кріоконсервованої кордової крові на структурно-функціональний стан серцево-судинної системи у тварин із експериментальною гіпертензією (експериментальне дослідження): к.мед.н.: спец.. 14.01.35 – Кріомедицина : захищена 2018.03.20; Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України.
Keywords: ядровмісні клітини кордової крові; кріоконсервування; артеріальна гіпертензія; артеріальний тиск