ТЕОРЕТИЧНА ОЦІНКА ЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ З ПОГЛЯДУ ДВОХФАКТОРНОЇ ТЕОРІЇ КРІОПОШКОДЖЕННЯ ШВИДКОСТІ ОХОЛОДЖЕННЯ ПРИ ЛІНІЙНИХ РЕЖИМАХ ЗАМОРОЖУВАННЯ КЛІТИННОЇ СУСПЕНЗІЇ - Сакун, О.В.; Гордієнко, О.І. (ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2009)
На підставі загальної термодинамічної теорії кристалоутворення визначена імовірність внутрішньоклітинної кристалізації при охолодженні суспензії дріжджоподібних грибів Saccharomyces cerevisiae у кріозахисному розчині. Оцінені внески двох типів кріопошкоджень, пов’язаних з поза- та внутрішньоклітинною кристалізацією. На підставі отриманих співвідношень та з урахуванням індивідуальних характеристик дріжджових клітин визначені оптимальні швидкості охолодження при заморожуванні цих клітин у середовищі з кріопротектором диметилсульфоксидом в концентрації 10%. Запропонований алгоритм теоретичної оцінки оптимального значення швидкості охолодження при лінійному режимі заморожування конкретної клітинної суспензії може бути використаний при розробці способів кріоконсервування інших біологічних об’єктів.
Keywords: Кріопошкодження; Внутрішньоклітина кристалізація; Ефекти розчину; Saccharomyces cerevisiae