Ускладнення променевої терапії у хворих на рак та зміни гомеостазу - Красносельський, М.В.; Кулініч, Г.В.; Гладких, Ф.В. (Вінниця: Твори, 2023. 113 с. https://doi.org/10.46879/2023.1, 2023)
Монографія присвячена аналізу катамнестичних чинників, асоційованих з підвищеним ризиком розвитку пізніх променевих ускладнень. Проведено ретроспективний аналіз 254 історій хвороби пацієнток зі злоякісними новоутвореннями шийки матки та 81 історії хвороби пацієнток зі злоякісними новоутвореннями грудної залози після проведення променевої терапії на апаратах АГАТ-Р, РОКУС-АМ, лінійному прискорювачі Clinac 600C та які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу пізніх ускладнень променевої терапії у відділенні променевої патології та паліативної медицини Державної установи «Інститут медичної радіології та онкології ім. С. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України» в період 1994–2021 років. Встановлено прогностичне значення вихідних гематологічних та біохімічних показників, а також клініко-анамнестичних параметрів у розвитку пізніх променевих ускладнень. Монографія буде корисною для лікарів-онкологів, онкогінекологів, радіологів, променевих терапевтів, радіобіологів, біохіміків та здобувачів закладів вищої освіти медичного профілю. Таблиць – 21, рисунків – 35, бібліографія – 81 посилання. The monograph is devoted to the analysis of catamnetic factors associated with an increased risk of developing late radiation complications. A retrospective analysis of 254 case histories of patients with malignant neoplasms of the cervix and 81 case histories of patients with malignant neoplasms of the breast after radiation therapy on AGAT-R, ROKUS-AM, Clinac 600C and who were hospitalized for late complications of radiation therapy in the department of radiation pathology and palliative medicine of the State Organization "Grigoriev Institute for Medical Radiology and Oncology of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine" in the period 1994–2021. The prognostic value of initial hematological and biochemical indicators, as well as clinical and anamnestic parameters in the development of late radiation complications, was established. The monograph will be useful for oncologists, oncogynecologists, radiologists, radiation therapists, radiobiologists, biochemists and students of higher education institutions of medical profile. Tables – 21, figures – 35, bibliography – 81 references.
Complications of radiation therapy in cancer patients and changes in homeostasis
Красносельський МВ, Кулініч ГВ, Гладких ФВ. Ускладнення променевої терапії у хворих на рак та зміни гомеостазу. Вінниця: Твори, 2023. 113 с. https://doi.org/10.46879/2023.1 (Krasnoselskyi MV, Kulinich HV, Hladkykh FV. Complications of radiation therapy in cancer patients and changes in homeostasis, Vinnytsya: Tvory, 2023. 113 р. https://doi.org/10.46879/2023.1)
Keywords: променева терапія; АГАТ-Р; РОКУС-АМ; Clinac 600C; Державна установа «Інститут медичної радіології та онкології ім. С.П. Григор’єва Національної академії медичних наук України»; променеві ускладнення