Инвагинация оолеммы в нативных и криоконсервированных ооцитах человека при их оплодотворении in vitro методом ICSI - Петрушко, Марина; Юрчук, Таїсія; Будерацька, Наталія; Піняєв, Володимир (Probl Cryobiol Cryomed, 2018)
Реферат: Розробка нових прогностичних критеріїв оцінки запліднення in vitro нативних та кріоконсервованих ооци тів є важливою складовою сучасних допоміжних репродуктивних технологій. Проведено порівняння ступеня інва гінації оолеми за інтрацитоплазматичного введення сперміїв у нативні та кріоконсервовані ооцити. Розроблено кла сифікацію стану тургору гамети залежно від ступеня інвагінації оолеми при інтрацитоплазматичному введенні сперміїв. Такий стан мембрани ооцита є прогностичною характеристикою утворення зигот. Ооцити з нормальним тургором ха рактеризувалися високою частотою запліднення ‒ більше 80%. Моментальний прокол оолеми під час мікроманіпуляції був прогностичним фактором структурно-функціональних пошкоджень мембрани та призводив до дегенерації ооцитів. Після кріоконсервування стандартним методом змінювалося співвідношення різних типів інвагінації оолеми. Відносна кількість клітин із нормальним тургором знижувалася до 54% за рахунок збільшення ооцитів із підвищеною пружністю мембрани. Чотириступеневий метод видалення кріозахисного середовища після заморожування-відігріву ооцитів більш ефективний для збереження гамет із нормальним тургором, на відміну від стандартного двоступеневого. Ключові слова: кріоконсервування, вітрифікація, ооцит, оолема. Abstract: Development of novel prognostic criteria for evaluation of in vitro fertilization of fresh and cryopreserved oocytes is an important component of modern assisted reproductive technologies. There was compared a degree of oolemma invagination during intracytoplasmic sperm injection into fresh and cryopreserved oocytes. The classification of the gamete turgor state based on oolemma degree invagination during intracytoplasmic sperm injection was developed. This state of oocyte membrane is a prognostic characteristic of zygotic formation rate. Oocytes with normal turgor were characterized by a high fertilization rate higher than 80%. Rapid oolemma puncture during oocyte micromanipulation showed structu ral and functional damage of membrane and led to further oocyte degeneration. After cryopreservation by a standard method the ratio of different types of oolemma invagination has been changed. A relative number of cells with normal turgor was decreased down to 54% due to an increase of oocyte number with higher membrane elasticity. The four-stage method of cryoprotective media removing after oocyte freeze-thawing is more effective for preserving gametes with normal turgor contrary to the standard two-stage one. Key words: cryopreservation, vitrification, oocyte, oolemma.
Keywords: cryopreservation, vitrification, oocyte, oolemma; oocyte; oolemma; vitrification; кріоконсервування; ооцит; оолема