Вплив гіпотермії та клітинної терапії на структурні зміни в тканинах головного мозку щурів із дисциркуляторною енцефалопатією змішаного ґенезу - Бабійчук, В.Г.; Айдарова, В.С.; Ломакін, І.І.; Кудокоцева, О.В.; Рой, Н.В.; Наумова, О.В.; Проценко, О.С. (Problems of Cryobiology and Cryomedicine. 2021. 31(2): 151–160., 2021)
У роботі досліджували морфологічні зміни, які відбуваються в головному мозку (ГМ) щурів лінії SHR на тлі розвитку гіпертензивної дисциркуляторної енцефалопатії (ДЕ), ускладненою хронічною алкогольною інтоксикацією (ХАІ). Доведено, що ХАІ потенціює прогресуюче старіння ГМ щурів із гіпертензивною формою ДЕ, обтяжує її перебіг і призводить до розвитку ДЕ змішаного генезу. Встановлено ефективність самостійного й поєднаного застосування ритмічної краніоцеребральної гіпотермії (рКЦГ) і введення кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові (кЯВК КК) з метою зменшення прогресуючого судинного ураження ГМ та наслідків дії хронічної ішемії у тварин з ДЕ змішаного ґенезу. Доведено, що поєднане застосування рКЦГ і кЯВК КК щурам зі змішаною формою ДЕ мало більш виражений позитивний вплив на морфологічну структуру тканин і судин ГМ, ніж їх самостійне використання. Спостерігалося подальше зниження ознак прояву дистрофічних, деструктивних і патологічно змінених компенсаторно-адаптивних процесів у ГМ на тлі значного зменшення нейрогліального індексу, стимуляції ангіогенезу, повної або часткової відсутності ознак гіперплазії гладком’язових клітин, гострих геморагій та ішемічних інфарктів, спазму стінок артеріальних судин і повнокров’я в венах, що сприяло відновленню мікрогемоциркуляції та цитоархітектоніки мозку. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// The study examines the morphological changes that occur in brain of SHR rats on the background of developing hypertensive dyscirculatory encephalopathy (DE), complicated by chronic alcohol intoxication (CAI). CAI has been proven to potentiate the progressive aging of brain in rats with hypertensive DE by aggravating its course and to lead to the development of DE of mixed genesis. The eff ectiveness of a single and combined use of rhythmic craniocerebral hypothermia (rCCH) and the introduction of cryopreserved cord blood nucleated cells (cCBNCs) to reduce the progressive vascular lesions of brain and the eff ects of chronic ischemia in animals with DE of mixed genesis has been established. It has been proven that the combined use of rCCH and cCBNCs in the rats with a mixed DE had a more pronounced positive eff ect on morphological structure of brain tissues and vessels than their single use. There was a further decrease in the signs of dystrophic, destructive and pathologically altered compensatory-adaptive processes in brain on the background of a signifi cant decrease in neuroglial index, stimulation of angiogenesis, complete or partial absence of signs of smooth muscle cell hyperplasia, acute hemorrhages and ischemic strokes, spasms of arterial vessels’ walls and plethory in veins, that contributed to restoration of brain microhemocirculation and cytoarchitectonics.
Influence of Hypothermia and Cell Therapy on Structural Changes in Brain Tissues of Rats with Dyscirculatory Encephalopathy of Mixed Genesis
Babiychuk V., Aidarova V., Lomakin I., Kudokotseva O., Roy N., Naumova O., Protsenko О. Influence of Hypothermia and Cell Therapy on Structural Changes in Brain Tissues of Rats with Dyscirculatory Encephalopathy of Mixed Genesis. Problems of Cryobiology and Cryomedicine. 2021. 31(2): 151–160.
Keywords: спонтанно-гіпертензивні щури; дисциркуляторна енцефалопатія; хронічна алкогольна інтоксикація; ритмічна краніоцеребральна гіпотермія; кріоконсервовані ядровмісні клітини кордової крові; головний мозок