Структурні перебудови в біологічних об'єктах в умовах гіпотермії, природного гіпобіозу та заморожування. - Рєпін, М.В. (Дисертація д.б.н. : спец.. 03.00.19 - Кріобіологія : захищена 2013-07-02; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України., 2013)
Об'єкт дослідження - молекулярно-клітинні закономірності і механізми структурної адаптації біологічних об'єктів при гіпотермії і природному гіпобіозі. Мета - встановити закономірності і особливості структурних перебудов у біологічних об'єктах різного рівня організації в умовах гіпотермії, природного гіпобіозу і дії низьких температур. Методи дослідження - трансмісійна і растрова електронна мікроскопія, електронно-мікроскопічний метод заморожування-сколювання, оптична мікроскопія, ЕПР спінових зондів, ЯМР спектроскопія, морфометричний аналіз, проточна цитофлуориметрія, спектрофотометрія. Вперше встановлені закономірності і послідовність структурних перебудов об'єктів різного рівня організації (мембрана-клітина-тканина-орган) гомойо- і гетеротермних організмів в умовах гіпотермії, природного гіпобіозу і дії низьких температур. Визначені часові рамки високого рівня збереження ультраструктури клітин.
Рєпін Микола Васильович. Структурні перебудови в біологічних об'єктах в умовах гіпотермії, природного гіпобіозу та заморожування. : д.б.н. : спец.. 03.00.19 - Кріобіологія : захищена 2013-07-02; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України.
Keywords: гіпотермія; мембрани