Вивчення противиразкової дії кріоекстракту палаценти на моделі водно-іммобілізаційного стресу за K.Y. Takagi - Кошурба, І.В.; Чиж, М.О.; Гладких, Ф.В. (Матеріали V науково-практичної internet-конференції з міжнародною участю «Механізми розвитку патологічних процесів і хвороб та їх фармакологічна корекція»; 2022 Листопад 17; Харків, Харків: Національний фармацевтичний університет МОЗ України; 2022, с. 201–202., 2022)
Добре відомо, що накопичення в тканинах проміжних продуктів вільнорадикального окиснення ліпідів клітинних мембран здатні гальмувати проліферативні процеси та тим самим знижувати їх регенеративний потенціал. Важливу роль перекисне окиснення ліпідів (ПОЛ) відіграє, зокрема, у розвитку стрес-індукованих уражень слизової оболонки шлунка (СОШ). Активація процесів ПОЛ призводить до підвищення проникності біологічних мембран, витоку ферментів з лізосом, інактивації ензимів аеробного окислення та роз'єднанню окисного фосфорилювання, які сприяють ослабленню механізмів аутоцитопротекції. У сучасній фармакологічній гастропротекції знайшли застосування препарати різних фармакологічних груп. Окремої уваги заслуговують дані про противиразкову активність вітчизняного біотехнологічного засобу з полівекторним механізмом дії – препарат кріоконсервованого екстракту плаценти (КЕП) людини, який створено фахівцями Інституту проблем кріобіології і кріомедицини Національної академії наук України. Мета. Охарактеризувати вплив кріоекстракту плаценти на процеси перекисного окислення ліпідів у слизовій оболонці шлунка на моделі виразкування, обумовленого дією стресового чинника. Матеріали та методи. Дослідження проведені на 28 нелінійних лабораторних щурах-самцях масою 200–220 г. Стрес-індуковану виразку шлунка моделювали в умовах водно-іммобілізаційного стресу (ВІС) у щурів за методикою Takagi K.Y. et al. Вміст реактантів з тіобарбітуровою кислотою (ТБК-РП) у СОШ визначали спектрофотометрично за методом Asakawa Т. et al. Активність каталази у СОШ визначали спектрофотометрично за методом Королюка М.А. та співав. Препарат КЕП «Кріоцелл-кріоекстракт плаценти» згідно з інструкцією застосовується у пацієнтів парентерально в разовій дозі 1,8 мл. Відповідно разова доза для щурів становить: (1,8 мл/70 кґ) × 6,35=0,16 мл / кґ маси тіла. КЕП вводили 5 р. до моделювання ВІС. Всі експериментальні дослідження над лабораторними тваринами виконано з урахуванням вимог «Good Laboratory Practice». Результати та їх обговорення. Показано, що на тлі ВІС у всіх тварин контрольної групи відмічаються виразні ерозивно-виразкові ушкодження СОШ, що узгоджувалось із встановленими патобіохімічними змінами у системі ПОЛ та енергетичного обміну. Так, на тіл ВІС в СОШ відмічено статистично вірогідне (р < 0,001) зростання вмісту ТБК-РП на 81,0% та відповідне зниження (р < 0,001) активності каталази на 59,1%. Профілактичне п’ятиденне застосування КЕП призвело до ослаблення виразності стрес-індукованих процесів ПОЛ та енергетичного дисбалансу у СОШ. Продукти ПОЛ сприяють агрегації тромбоцитів, зменшенню синтезу гастропротекторних простагландинів, формуванню синдрому цитолізу, виходу факторів згортання крові та пригніченню поділу та регенерації клітин. ТБК-РП виступають ендогенними альдегідами, які є клініко-лабораторними маркерами оксидативного стресу та широко застосовуються для контролю ефективності лікування цілого ряду захворювань. Так встановлено, що на тлі введення КЕП рівень ТБК-РП статистично вірогідно (р < 0,001) на 34,8% відносно показників щурів контрольної групи та становив 13,3±0,5 мкмоль/кг тканини. Крім того введення КЕП призвело до статистично вірогідного зростання активності каталази у гомогенатах СОШ – рівень вказаного показника зріс практично вдвічі відносно показників у нелікованих щурів та становив 3,5±0,12 мкат/кг тканини. Висновки. Отримані дані вказують на здатність профілактичного введення кріоекстракту плаценти нівелювати стрес-індуковану активацію процесів перекисного окислення ліпідів, що ймовірно виступає одним з механізмів його противиразкової активності.
Кошурба ІВ, Чиж МО, Гладких ФВ. Вивчення противиразкової дії кріоекстракту палаценти на моделі водно-іммобілізаційного стресу за K.Y. Takagi. Матеріали V науково-практичної internet-конференції з міжнародною участю «Механізми розвитку патологічних процесів і хвороб та їх фармакологічна корекція»; 2022 Листопад 17; Харків, Харків: Національний фармацевтичний університет МОЗ України; 2022, с. 201–202. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7382216.
Keywords: кріоекстракт плаценти; противиразкова активність; стресова виразка шлунка