Сучасний підхід до терапії атопічного дерматиту консервованими клітинами фетальної печінки (експериментальне дослідження) - Леонова, Л.А.; Останкова, Л.В.; Бондарович, М.О.; Останков, М.В.; Гольцев, А.М. (Проблеми безперервної медичної освіти та науки. 2021. № 2. С. 32-38., 2021)
Одним із актуальних питань сучасної дерматології є атопічний дерматит (АтД), що зумовлено мультифакторністю патоґенезу, значною розповсюдженістю хвороби, почастішанням ускладненого перебігу, відсутністю радикальних методів терапії. Доцільність застосування кріоконсервованих клітин фетальної печінки (кКФП) для лікування АтД обґрунтована широким спектром продукованих ними біологічно активних речовин із імуномодулюючою й протизапальною активністю. Розкриття механізмів терапевтичної дії біотерапевтичних препаратів у разі АтД передбачає визначення стану клітинної і гуморальної ланок імунної системи (ІС). У зв’язку з цим метою роботи була оцінка ефективності застосування кКФП за характерними клінічними й імунологічними показниками у щурів із АтД. Результатами дослідження у щурів із АтД установлено порушення в ІС, які виявляються в зниженні загальної кількості Т-лімфоцитів і їх субпопуляцій у селезінці, у підвищенні в сироватці крові рівня циркулюючих імунних комплексів і низки імуноглобулінів, зниженні фагоцитарної активності клітин перитонеальної порожнини. Терапія з використанням кКФП, на відміну від стандартного методу лікування із застосуванням преднізолону, значно поліпшує лікувальний ефект, що демонструється відновленням показників клітинної та гуморальної ланки системи імунітету у тварин із АтД. Наведено ампліфікуючий ефект поєднаного застосування кКФП і преднізолону на низку показників імунної системи в разі АтД.
Леонова Л.А., Останкова Л.В., Бондарович М.О., Останков М.В., Гольцев А.М. Сучасний підхід до терапії атопічного дерматиту консервованими клітинами фетальної печінки (експериментальне дослідження). Проблеми безперервної медичної освіти та науки. 2021. № 2. С. 32-38.
Keywords: атопічний дерматит; кріоконсервовані клітини фетальної печінки; імунна система; преднізолон