Актуальні проблеми кріобіології і кріомедицини - Гольцев А.М., Гордієнко Є.О., Бабійчук Г.О. та ін. (Под ред. акад. НАН Украины А.Н. Гольцева. - Харьков, ИПКиК НАН Украины, 2012. – 768 с. - На рус. яз. ISBN 978-966-02-6504-2., 2012)
Висвітлюються результати досліджень останніх років щодо з’ясування механізмів кріопошкоджень, кріозахисту, природної стійкості біологічних об’єктів до олоду і їх репарації після дії холоду, створенню ефективних засобів штучного кріозахисту біологічних систем різного рівня організації та розробка на їх основі технологій кріоконсервування. Досліджено механізми дії холоду на стан організму тварин і людини. Продемонстрована можливість коригувати розбалансований стан гемопоетичної і імунної систем організму реципієнтів з аутоімунними захворюваннями в різних модельних системах кріоконсервованими продуктами фетоплацентарного комплексу. Викладено результати вивчення біології стовбурових клітин і створення на їх основі імунобіологічних препаратів для лікування деяких захворювань. ////////////////////////// Освещаются результаты исследований последних лет по выяснению механизмов криоповреждений, криозащите, природной стойкости биологических объектов к холоду и их репарации после действия холода, созданию эффективных средств искусственной криозащиты биологических систем разного уровня организации и разработка на их основе технологий криоконсервирования. Исследованы механизмы действия холода на состояние организма животных и людей. Продемонстрирована возможность корректировать разбалансированное состояние гемопоэтической и иммунной систем организма реципиентов с аутоиммунными заболеваниями в разных модельных системахкриоконсервированными продуктами фетоплацентарного комплекса. Изложены результаты изучения биологии стволовых клеток и создания на их основе иммунобиологических препаратов для лечения некоторых заболеваний.
Актуальные проблемы криобиологии и криомедицины
Актуальные проблемы криобиологии и криомедицины /Под ред. акад. НАН Украины А.Н. Гольцева. - Харьков, ИПКиК НАН Украины, 2012. – 768 с. - На рус. яз. ISBN 978-966-02-6504-2.