Ендоскопічна установка для операцій на експериментальних тваринах - Чиж, М.О.; Бизов, Д.В.; Антоненко, Є.О.; Рогоза, Л.А.; Гребенюк, А.І.; Мотко, О.В.; Довгоп’ятенко, Г.Д.; Лук’яненко, П.Г.; Аврунін, О.Г.; Сандомирський, Б.П. (Фізіологічний журнал. 2017. 63(2): 86–94., 2017)
Освоєння і впровадження в широку практику ендоскопічних технологій стало новим етапом розвит ку хірургії, проте використання малоінвазивних методик в експериментальних роботах на тваринах обмежено через високу вартість ендоскопічного і, зокрема, лапароскопічного обладнання. Нами створений макет ендоскопічної установки, що включає в себе основні апарати та системи. У статті детально представлено етапи створення робочих модулів системи інсуфляції, аспірації/іригації, візуалізації та освітлення. Цей макет дає змогу проводити малоінвазивні ендоскопічні операції на експериментальних тваринах із мінімальною травматизацією, скороченням часу оперативного втручання і термінів реабілітації тварин. ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Design and implementation of endoscopic technologies into wide practice have become a new stage in the surgery development. However, employment оf the minimally invasive methods in experiments on animals are limited by high cost of endoscopic and in particular laparascopic equipment. We have designed the prototype of endoscopic device consisting of the basic modules. The paper describes in details the stages of design of working modules of insufflation, aspiration/irrigation, visualization, lightening. The designed prototype enables to perform the minimally invasive endoscopic surgeries on experimental animals with minimal traumatizing, shortening the duration of surgery and the terms of animals’ rehabilitation. ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Освоение и внедрение в широкую практику эндоскопических технологий стало новым этапом развития хирургии, однако использование малоинвазивных методик в экспериментальных работах на животных ограничено, из-за высокой стоимости эндоскопического и, в частности, лапароскопического оборудования. Нами создан макет эндоскопической установки, включающей в себя основные аппараты и системы. В статье подробно представлены этапы создания рабочих модулей инсуффляции, аспирации/ирригации, визуализации и освещения. Этот макет позволяет проводить малоинвазивные эндоскопические операции на экспериментальных животных с минимальной травматизацией, сокращением времени оперативного вмешательства и сроков реабилитации животных.
ENDOSOCOPIC DEVICE FOR SURGERIES IN EXPERIMNETAL ANIMALS
Чиж М.О., Бизов Д.В., Антоненко Є.О., Рогоза Л.А., Гребенюк А.І., Мотко О.В., Довгоп’ятенко Г.Д., Лук’яненко П.Г., Аврунін О.Г., Сандомирський Б.П. Ендоскопічний метод для операцій на експериментальних тваринах. Фізіологічний журнал. 2017. 63(2): 86–94.
Keywords: малоінвазивна хірургія; ендоскопічна установка; експериментальні тварини; minimally invasive surgery; endoscopic device; experimental animals