Динаміка проникання диметилсульфоксиду в клітини лінії L929 і сфероїди з них - Коваленко, С.Є.; Коваленко, І.Ф; Моісєєв, А.І.; Божок, Г.А.; Гордієнко, О.І. (Проблеми кріобіології і кріомедицини, 2021)
У роботі запропоновано алгоритм розрахунку ефективних коефіцієнтів проникності для багатоклітинних об’єктів у кріозахисному середовищі на підставі фізико-математичної моделі процесів масопереносу. У проведених дослід- женнях отримано значення поверхнево-об’ємного відношення для клітин лінії L929 за різних температур і розраховано коефі- цієнт теплового розширення площі поверхні мембран клітин β = 2,7 × 10 –3 /°C. Визначено величини осмотично неактивного об’єму для клітин лінії L929 і сфероїдів з них. З динамічних кривих зміни відносного об’єму знайдено коефіцієнти фільтрації та проникності для ДМСО клітин лінії L929 та сфероїдів in toto. Розраховані показники є найбільшими для поодиноких клітин і значуще (р < 0,05) зменшуються для клітин у складі сфероїдів зі збільшенням глибини їх розташування, що може бути наслідком обмеження доступності поверхні клітин у складі сфероїдів для проникання позаклітинних речовин. Отримані в роботі характе- ристики проникності сфероїдів можуть бути використані для розроблення оптимальних режимів кріоконсервування цих об’єктів. КлУ роботі запропоновано алгоритм розрахунку ефективних коефіцієнтів проникності для багатоклітинних об’єктів у кріозахисному середовищі на підставі фізико-математичної моделі процесів масопереносу. У проведених дослід- женнях отримано значення поверхнево-об’ємного відношення для клітин лінії L929 за різних температур і розраховано коефі- цієнт теплового розширення площі поверхні мембран клітин β = 2,7 × 10 –3 /°C. Визначено величини осмотично неактивного об’єму для клітин лінії L929 і сфероїдів з них. З динамічних кривих зміни відносного об’єму знайдено коефіцієнти фільтрації та проникності для ДМСО клітин лінії L929 та сфероїдів in toto. Розраховані показники є найбільшими для поодиноких клітин і значуще (р < 0,05) зменшуються для клітин у складі сфероїдів зі збільшенням глибини їх розташування, що може бути наслідком обмеження доступності поверхні клітин у складі сфероїдів для проникання позаклітинних речовин. Отримані в роботі характе- ристики проникності сфероїдів можуть бути використані для розроблення оптимальних режимів кріоконсервування цих об’єктів.
Dynamics of Dimethyl Sulfoxide Penetration Into L929 Cells and L929-Based Spheroids
Keywords: клітини лінії L929, сфероїди, коефіцієнти фільтрації, коефіцієнти проникності, диметилсульфоксид, осмо- тично неактивний об’єм, кріоконсервування.