Антигемолітична активність амфіфільних сполук в умовах гіпертонічного шоку еритроцитів ссавців, модифікованих при 49ºС - Шпакова, Н.М.; Єршова, Н.А.; Орлова, Н.В.; Єршов, С.С. (19-й з’їзд Українського фізіологічного товариства ім. П.Г.Костюка з міжнародною участю, Львів, 26-29 травня 2014 року , Фізіологічний журнал. 2014; 60(3): 204, 2014)
Гіпертонічний шок (ГШ) є моделлю, за допомогою якої можна досліджувати вплив на клітини одного з основних факторів кріопошкодження, а саме висококонцентрованих сольових розчинів, що утворюються в результаті виморожування води. Виходячи з того, що стан цитоскелет-мем- бранного комплексу обумовлює характер відповіді клітини на стресовий вплив, становило інте- рес дослідити чутливість до ГШ еритроцитів ссавців, попередньо інкубованих при 49°С. Мета даного дослідження ‑ вивчити ефективність амфіфільних сполук при 37 і 0°С в умовах ГШ (4,0 моль/л NaCl) еритроцитів людини, бика і кролика, попередньо інкубованих при 49°С. У роботі використовували амфіфільні сполуки: неіонний децілсульфат натрію (С10) і катіонний трифтор- перазін (ТФП). Попередня модифікація цитоскелет-мембранного комплексу еритроцитів людини при 49ºС не впливає на стійкість клітин до ГШ при 0ºС і призводить до збільшення стійкості при 37ºС (приблизно на 30%). При 37 і 0°С рівень ГШ еритроцитів бика після теплової обробки (49°С) не змінюється, в той час як рівень гіпертонічного гемолізу еритроцитів кролика збільшується при- близно на 30%. Амфіфільні сполуки (С10 і ТФП) проявляють високу антигемолітичну активність (85-90%) в умовах ГШ еритроцитів людини і бика при 37°С. При 0°С ефективність С10 і ТФП знижується для еритроцитів людини (до рівня 50%) і не реєструється для клітин бика. У випадку еритроцитів кролика через початковий низький рівень гемолізу в 4,0 моль/л NaCl захисної дії ам- фіфільних сполук не було виявлено. Попереднє инкубування еритроцитів людини і бика при 49°С призводить до зниження антигемолітичної активності всіх досліджуваних амфіфільних сполук в умовах ГШ. Таким чином, виявлене зниження ефективності амфіфілів в умовах ГШ еритроцитів ссавців, модіфікацірованних при 49°С, ймовірно, пов’язано з ослабленням здатності амфіфільних сполук перешкоджати утворенню гемолітичних пор
Шпакова НМ, Єршова НА, Орлова НВ, Єршов СС. Антигемолітична активність амфіфільних сполук в умовах гіпертонічного шоку еритроцитів ссавців, модифікованих при 49ºС. У: 19-й з’їзд Українського фізіологічного товариства ім. П.Г.Костюка з міжнародною участю, Львів, 26-29 травня 2014 року , Фізіологічний журнал. 2014; 60(3): 204
Keywords: гіпертонічний шок; еритроцити ссавців; термообробка