Оцінка короткострокової дії наночастинок GdYVO4:Eu3+ на інтенсивність процесів ериптозу. - Ткаченко, А.С.; Оніщенко, А.І.; Прокопюк, В.Ю. (My University, 2021)
Завдяки своїм унікальним властивостям наноматеріали розглядаються в якості перспективних терапевтичних засобів. Однак одним із факторів, які лімітують імплементацію наночастинок у клінічну практику, є їх відносна токсичність. Однією з перспективних моделей оцінки цитотоксичності ксенобіотиків, зокрема й наночастинок, є, дослідження інтенсивності процесів ериптозу, тобто запрограмованої загибелі еритроцитів. Метою дослідження було вивчення впливу наночастинок ортованадатів гадолінію-ітрію за умов короткострокової дії на інтенсивність процесів ериптозу. У дослідженні використовували 9 статевозрілих щурів популяції WAG. Кров тварин забиралася у вакутейнери з ЕДТА. Потім аліквоти крові інкубували у 10 мл середовища RPMI-1640 (Biowest, Франція) з натрій- фосфатним буфером (pH 7,4) або з розчинами наночастинок GdYVO 4 :Eu 3+ різної концентрації (20 та 40 мкг/мл) протягом 4 годин. Наночастинки діаметром 2 нм були отримані в Інституті сцинтиляційних матеріалів НАН України (м. Харків, Україна). Після відмивки 2 мкл еритроцитів додавали до 100 мкл 1x буфера для зв'язування анексину (BD Pharmingen TM Annexin V Binding Buffer, BD Biosciences, США) та 5 мкл анексину V, який мічено ізотіоціанат флуоресцеїном (BD Pharmingen TM FITC-Annexin V, BD Biosciences, США). Після інкубації протягом 30 хв та додавання 400 мкл 1x буфера для зв'язування анексину інтенсивність флуоресценції аналізували на проточному цитометрі BD FACSCanto™ II (BD Biosciences, США). Статистично дані аналізували шляхом калькуляції критерію Краскела-Уолліса та критерію Данна. Встановлено, що короткочасна інкубація крові з GdYVO 4 :Eu 3+ як у концентрації 20 мкг/мл, так й 40 мкг/мл не призводить до статистично достовірних змін (р>0,05) відсотка анексин V-позитивних еритроцитів та значень середньої інтенсивності флуоресценції ізотіоціанат флуоресцеїну, яка є пропорційною кількості молекул фосфатидилсерину у зовнішньому шарі мембрани клітин. Подібні результати свідчать про відсутність еритротоксичних властивостей наночастинок GdYVO 4 :Eu 3+ . Короткочасний вплив наночастинок GdYVO 4 :Eu 3 у низьких концентраціях не призводить до активації процесів ериптозу, що вказує на відсутність цитотоксичного впливу цих наноматеріалів щодо еритроцитів.
Keywords: ериптоз; наночасточки; наночасточки; проточна цитометрія