Перспективы лечения анемий клетками фетальной печени, иммобилизированными в макропористых альгинат-желатиновых носителях - Gritsay, D; Lebedinskiy, A; Ochenashko, O; Petrenko, Yu; Petrenko, A (Медичні перспективи. 2014; 19(2):18-24, 2014)
Метою роботи було вивчення можливості стимулювання еритропоезу шляхом імплантації щурам з постгеморагічною анемією, індукованою 70%-вою гепатектомією, клітин фетальної печінки, заселених в макропористі носії. Клітини фетальної печінки (КФП) виділяли з плодів щурів 15 днів гестації та кріоконсервували. Деконсервовані КФП заселяли у макропористі носії - альгінат-желатинові губки, які покривали оболонкою з альгінату та імплантували у сальник щурів з моделлю печінкової недостатності. Показано, що клітини фетальної печінки, іммобілізовані у макропористі носії, справляють позитивний ефект на вміст еритроцитів та гемоглобіну периферичної крові щурів, що свідчить про перспективність розвитку цього підходу при розробці нових методів лікування анемій різного генезу.
Perspectives of treatment of anemias with cells of fetal liver, immobilized in macroporous alginate- gelatin carriers
Keywords: клетки фетальной печени; альгинат-желатиновые носители; анемия; эритропоэз