Вплив естрогенної забезпеченості організму на гепатотропну дію кріоекстрату плаценти та противиразкових засобів на тлі хронічнго ураження печінки - Кошурба, І.В.; Чиж, М.О.; Гладких, Ф.В. (Збірка наукових праць Ювілейної науково-практичної конференції «Сучасні аспекти медицини та фармації – освіта та практика» (30 листопада 2022 р.). Київ: Приватний вищий навчальний заклад «Київський Медичний Університет». 2022. С. 165–7., 2022)
Вступ. Однією з найактуальніших проблем сучасної медицини є антибіотик-асоційовані ураження печінки, зокрема на тлі противиразкової терапії (езомепразол, кларитроміцин та метронідазол) або за необхідності застосування антибактеріальних лікарських засобів у пацієнтів на тлі хронічних уражень печінки [1]. У якості потенційного гепатопротекторного засобу нашу увагу привернув вітчизняний біотехнологічний препарат – кріоекстракт плаценти (КЕП) [2, 3, 4]. Мета. Охарактеризувати вплив кріоекстракту плаценти та гепатотоксичні ефекти комбінованого нарізного застосування препаратів трикомпонентної противиразкової терапії (езомепразолу, кларитроміцину та метронідазолу) на моделі хронічного CCl4-індукованого гепатиту з фоновим етанол-індукованим цирозом у щурів самиць. Матеріали та методи дослідження. Експериментальні дослідження проведені на шурах-самицях, розбитих на 3 групи: щури без зміни гормонального статусу; щури, яким проводили замісну гормонотерапію; кастровані щури. Токсичний гепатит з фоновим етанол індукованим цирозом печінки відтворювали введенням 50 % олійного розчину CCl4 у дозі 8 мл/кг маси тіла тварини 2 рази на тиждень в комбінації з 5 % розчином етанолу для пиття впродовж 45 днів [5]. Противиразкові засоби – езомепразол (50 мг/кг), кларитроміцин (91 мг/кг) та метронідазол (91 мг/кг) вводили внутрішньошлунково нарізно впродовж 7 днів [2]. КЕП вводили з 3 по 7 день введення противиразкових засобів (5 введень) (0,16 мг/кг, внутрішньом’язово) [2]. Модуляцію вмісту статевих гормонів досягали хірургічною оваріектомією. Дослідження проводились через 21 день після гонадектомії. Гормонотерапію проводили впродовж 14 днів введенням естрадіолу гемігідрату (150 мг/кг). Тварин виводили з експерименту через 24 год. після останнього введення КЕП. Вміст білірубіну визначали за реакцією з діазофенілсульфоновою кислотою [6]. Результати та їх обговорення. Встановлено, що введення КЕП призвело до статистично вірогідного (р<0,01) зниження рівня білірубіну у гомогенатах печінки щурів-самиць без зміни гормонального статусу (57,1±3,13 ммоль/л) на тлі хронічного CCl4-індукованого гепатиту з фоновим етанол-індукованим цирозом. Це вказує на здатність досліджуваного кріоекстракту чинити гепатопротекторну дію у щурів з хронічним ураженням печінки. Надлишкове введення естрадіолу гемігідрату призвело до аналогічних зрушень з боку рівня білірубіну у гомогенатах печінки щурів-самиць. Так рівень білірубіну статистично вірогідно (р=0,01) був нижчим на тлі гормонотерапії та становив 64,0±2,38 ммоль/л. У щурів яким вводили КЕП цей показник статистично не відрізнявся. Це узгоджується із даними літератури про присутність у складі досліджуваного кріоекстракту низки біологічно активних речовин, зокрема жіночих статевих гомонів. Найбільше зростання рівня білірубіну, індуковане хронічним ураженням печінки та введенням противиразкових препаратів, виявлено у кастрованих щурів-самиць. Так рівень білірубіну в гомогенатах печінки становив 86,3±4,27 ммоль/л. Це вказує на гепатопротекторні властивості жіночих статевих гормонів, що цілком узгоджується зі статистично вірогідним (р<0,001) нижчим рівнем досліджуваного показника у тканинах печінки тварин, яким вводили КЕП, який становив відповідно 50,3±6,41 ммоль/л. Висновки. Встановлено, що введення кріоекстакту плаценти чинить гепатопротекторну дію при хронічному CCl4-індукованому гепатиті з фоновим етанол-індукованим цирозом у щурів-самиць. Крім того введення досліджуваного кріоекстракту чинить гепатозахисну дії не тільки у тварин з незміненим гормональним статусом, але й у щурів-самиць після гонадектомії, що може бути пов’язано з модулюючим впливом кріоекстракту плаценти на вміст жіночих статевих гормонів, яким притаманна власна гепатозахисна активність. Література Підгірний В. В. Гепатотоксичні прояви лансопразолу, метронідазолу і кларитроміцину в експерименті. Медична хімія. 2007. № 9 (2). С. 74–77. Кошурба І. В., Гладких Ф. В., Чиж М. О., Бєлочкіна І. В., Рубльова Т. В. Гепатотропні ефекти трикомпонентної противиразкової терапії та кріоекстракту плаценти: роль статевих чинників у ліпопероксидації. Фізіологічний журнал. 2022. № 68 (5). С. 25–32. DOI: https://doi.org/10.15407/fz68.05.025. Кошурба І. В., Чиж М. О., Гладких Ф. В., Бєлочкіна І. В. Вплив кріоекстракту плаценти на метаболічний та функціональний стан печінки за D-галактозамінового гепатиту. The Innovative Biosystems and Bioengineering. 2022. № 6 (2). С. 64–74. DOI: https://doi.org/10.20535/ibb.2022.6.2.264774. Кошурба І. В. Дослідження впливу кріоекстракту плаценти на процеси цитолізу та перекисного оксилення ліпідів за CCl4-індукованого ураження печінки. Сучасні медичні технології. 2022. № 54 (3). С. 46–54. DOI: https://doi.org/https://doi.org/10.34287/MMT.3(54).2022.9. Рикало Н. А. Експериментальна модель хронічного тетрахлорметанового гепатиту та цирозу печінки у нестатевозрілих щурів. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник української медичної стоматологічної академії. 2009. № 9 (2). С. 116–118. Tokuda K. Tanimoto K. New method of measuring serum bilirubin using vanadic acid. Japanese Journal of Clinical Chemistry. 1993. № 22 (2). С. 116–122.
Кошурба І. В., Чиж М. О., Гладких Ф. В. Вплив естрогенної забезпеченості організму на гепатотропну дію кріоекстрату плаценти та противиразкових засобів на тлі хронічнго ураження печінки. Збірка наукових праць Ювілейної науково-практичної конференції «Сучасні аспекти медицини та фармації – освіта та практика» (30 листопада 2022 р.). Київ: Приватний вищий навчальний заклад «Київський Медичний Університет». 2022. С. 165–7. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7487671.
Keywords: ураження печінки