Структурно-функціональні показники кріоконсервованої печінки і вплив її трансплантації на морфофункціональний стан ряду внутрішніх органів - Шепітько, В.І. (Дисертація д.мед.н. : спец.. 14.01.35 - Кріомедицина : захищена 2004-10-26; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України., 2004)
Дисертація присвячена вивченню впливу гіпотермії та низьких температур на тканину плаценти та впливу трансплантації плаценти на морфофункціогенез органів.Установлені оптимальні технології кріоконсервування плаценти та довгострокового її зберігання. Уперше встановлено, що підшкірна трансплантація нативної і кріоконсервованої плаценти супроводжується вираженим стимулюючим впливом на різні органи і системи, що пояснюється наявністю в її тканині великої кількості фетальних білків та біологічно активних речовин. У групі тварин при трансплантації кріоконсервованої плаценти реакції регенераторного типу більш виражені, але коротші, ніж у групі тварин при трансплантації нативної плаценти, хоча в обох випадках вони знаходяться в межах фізіологічної регенерації. Проведене комплексне порівняльне дослідження деяких показників переферичної крові а також морфологічних змін у вогнищі запалення у тварин з експериментальним асептичним запаленням при трансплантації біологічно активних речовин плацентарного походженнята експериментально обгрунтована доцільність їх застосування.
Шепітько Володимир Іванович. Структурно-функціональні показники кріоконсервованої печінки і вплив її трансплантації на морфофункціональний стан ряду внутрішніх органів" : д.мед.н. : спец.. 14.01.35 - Кріомедицина : захищена 2004-10-26; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України.
Keywords: плацента; гіпотермія; кріоконсервування; трансплантація; реакція регенераторного типу; запалення; печінка; селезінка; тимус