Корекція цитокінового профілю при аутоімунних захворюваннях кріоконсервованими продуктами ембріофетоплацентарного комплексу - Гольцев, А.М.; Луценко, О.Д.; Ямпольська, К.Є.; Гаєвська, Ю.О.; Бондарович, М.О.; Останкова, Л.В.; Сокіл, Л.В.; Гриша, І.Г. (Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine, 2022)
У робі подано експериментальне обґрунтування можливості корекції цитокінового профілю організму для зниження запалення у мишей з ад’ювантним артритом шляхом комбінованого застосування ліофілізованого лейкоконцентрату кордової крові людини (лЛККЛ) та кріоекстракту плаценти людини (кЕПЛ). Ад’ювантний артрит викликали у мишей лінії СВА/Н. На 7-у добу після індукції патології тваринам вводили лЛККЛ та кЕПЛ окремо або у комбінації. На 14 і 28-у доби спостереження терапев- тичну дію проявляли всі введені продукти. На 28-у добу спостереження ефективність комбінованої дії обраних продуктів була вище порівняно з монотерапією в 3,1 і 2,5 раза (відповідно) в результаті їх синергії відносно зниження індексу артриту, концентрації ФНПα, впливу лЛККЛ на рівень ІФНγ і кЕПЛ на рівень ІЛ-6. __________________________________________________________________________________ In this work, we experimentally substantiated the possibility of correcting the cytokine profi le to reduce the infl ammation in mice with adjuvant arthritis (AA) via combined use of lyophilized human cord blood leukoconcentrate (lHCBL) and cryopreserved human placental extract (cHPE). Adjuvant arthritis was modelled in CBA/H mice. To day 7 after pathology induction, the animals were injected with lHCBL and cHPE singly or in combination. To days 14 and 28 of observation, all the introduced products showed a therapeutic eff ect. To 28 day of observation, the effi ciency of combined use of lHCBL and cHPE was 3.1 and 2.5 times higher vs. the monotherapy (respectively), likely resulting from their synergy in respect to a decrease in arthritis index, TNFα concentration, impact of lHCBL and cHPE on IFNγ and IL-6 levels.
Correction of Cytokine Profi le in Autoimmune Diseases with Cryopreserved Embryofetoplacental Complex Products
Keywords: ад’ювантний артрит; цитокіни; ліофілізація; лейкоконцентрат кордової крові людини; кріоекстракт плаценти; ___________________________________________________________________; adjuvant arthritis; cytokines; lyophilization; human cord blood leukoconcentrate; placental cryoextract