Вікові особливості чутливості еритроцитів щурів - Коба, Л.В.; Ніпот, О.Є.; Шапкіна, О.О.; Жуйкова, А.Є.; Бондаренко, В.А. (Біологія тварин 2019 Т.21 № 1 стор. 27-33., 2019)
У роботі були досліджені вікові особливості чутливості еритроцитів 1- та 12-місячних щурів до гіпертонічних умов середовища після їх температурної модифікації за +49 °С та/чи витримки у розчинах сахарози. Отримані дані показали, що температурна модифікація клітин підвищує їх чутливість до дії гіпертонічного стресу. При цьому більш чутливими є еритроцити 1-місячних щурів. Попередня інкубація в гіпертонічній сахарозі від 0,4 до 0,8 М значно збільшує чутливість до гіпертонічного шоку як 1-місячних, так і 12-місячних щурів. Збільшення часу інкубації в сахарозі також підвищує чутливість еритроцитів обох вікових груп до дії гіпертонічного розчину — у цьому випадку більш чутливими також виявилися клітини 1-місячних тварин. Припускається, що денатурація анкирину за температури +49 °С призводить до часткового відкріплення спектрина від мембрани і підвищує чутливість еритроцитів 1-місячних щурів до гіпертонічного стресу. Показано, що для нативних клітин ступінь сенсибілізації еритроцитів щурів різного віку до гіпертонічного впливу практично не залежить від попередньої інкубації в розчинах сахарози, тоді як після попередньої температурної модифікації еритроцитів за +49 °С еритроцити 1-місячних щурів стають чутливішими. Отже, низька іонна сила однаково впливає на клітини щурів різного віку, що демонструє повну сформованність комплексу спектрин-актин у 1-місячних щурів. Усунення зв’язку спектрин-анкірин через термоденатурацію призводить до підвищення чутливості тільки 1-місячних тварин. Це вказує на наявність додаткових зв’язків в еритроцитах дорослих тварин, які з’являються як заміна частини зв’язків спектрин-анкирин у постнатальний період онтогенезу. Таким чином, осмотична стійкість еритроцитів (клітин еритроцитарної популяції) щурів на ранніх етапах онтогенезу визначається станом структурно-функціонального комплексу спектринанкирин, а зрілі клітини відрізняються різноманітнішим комплексом зв’язків плазматична мембранацитоскелет, що зумовлює їх стійкість до обраних модифікацій. ----------------------------------------------- In this work, age features of sensitivity of the 1- and 12-month rats’erythrocytes to hypertonic environment conditions after their temperature modification at +49 °C and/or incubation in sucrose solutions were investigated. The obtained data shows that temperature modification of cells increases their sensitivity to hypertonic stress. In this case, the red cells of the 1-month rats are more sensitive. Pre-incubation in hypertonic sucrose from 0.4 to 0.8 M significantly increases sensitivity to hypertonic shock in both 1 and 12-month-old rats. Increasing the incubation time in sucrose also increases the sensitivity of erythrocytes in both age groups to the influence of the hypertonic solution. Additionally, the cells of 1-month-old animals became more sensitive. It is believed that denaturation of ankyrin at a temperature of 49 °C leads to partial detachment of the spectrin from the membrane and increases the sensitivity of erythrocytes of 1-month-old rats to hypertonic stress. It has been shown that for native cells, the erythrocytes’ degree of sensitivity different aged rats to hypertonic stress does not depend on previous incubation in solutions of sucrose, whereas after the previous temperature modification at 49 °C, erythrocytes of 1-month rats become more sensitive. Consequently, low ionic strength equally affects the cells of rats of different ages, which demonstrates the complete formation of the spectrine-actin complex in 1-month-old rats. Removal of the spectrum-ankyrin interaction via thermodenaturation leads to an increase in the sensitivity exlusively in 1 month-old animals. This indicates the presence of additional links in erythrocytes of adult animals that appear during the process of organim’s maturation as a substitute for the spectrin-ankyrin bonds. Thus, the erythrocytes osmotic stability (cells of the erythrocytic population) of rats in the early stages of ontogenesis is determined by the state of the structural-functional complex spectrin-ankyrin, while mature cells demonstrate a more diverse complex of plasma membrane-cytoskeleton ligaments, which determine their resistance to selected modifications.
THE AGE FEATURES OF RAT ERYTHROCYTES
Коба ЛВ, Ніпот ОЄ, Шапкіна ОО, Жуйкова АЄ, Бондаренко ВА. Вікові особливості чутливості еритроцитів щурів. Біологія тварин. 2019; 21(1): с. 27-33.
Keywords: еритроцити щурів; гіпертонічний шок; термоденатурація; віковий статус; сахарозне середовище; цитоскелет