Изменение формы эритроцитов под действием ингибитора анионного канала - Рамазанов, В.В.; Шапкіна, О.О.; Бондаренко, В.А. (Вісник проблем біології і медицини.- 2010.- в. 4. – С. 135-141., 2010)
Досліджували зміну форми еритроцитів під дією інгібітора аніонного каналу ДІДС, альбуміну, аніонів сульфату і цитрату. Встановлено, що морфотрансформіруюча дія ДІДС усуваеться при включенні у середовище альбуміну. Заміщення у середовищі аніону хлориду на цитрат призводить до усування ефекту ДІДС на флуктуацію оптичної щільності клітінної суспензії. При використанні в експерименті еритроцитів, що навантажені аніонами сульфату, дія ДІДС, щодо усування флуктуації оптичної щільності суспензії цих клітин визначається у хлоридному, сульфатному та цитратному середовищах. Отримані результати дозволяють припустити, що механізм дії ДІДС на форму еритроцитів визначається реакцією переорієнтації транспортних сайтів на зовнішню поверхню мембрани і змінюванням заряду мембрани при скріпленні цього ингібітору в аніонному каналі--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Исследовали изменение формы эритроцитов под действием ингибитора анионного канала ДИДС, альбумина, анионов сульфата и цитрата. Установлено, что морфотрансформирующее действие ДИДС устраняется при включении в среду альбумина. Замена в среде аниона хлорида на цитрат приводит к устранению эффекта ДИДС на флуктуацию оптической плотности клеточной суспензии. При использовании в эксперименте эритроцитов, нагруженных анионами сульфата, действие ДИДС на устранение флуктуации оптической плотности суспензии таких клеток выявляется в хлоридной, сульфатной и цитратной средах. Полученные результаты позволяют предположить, что механизм действия ДИДС на форму эритроцитов определяется реакцией переориентации транспортных сайтов на внешнюю сторону мембраны и изменением заряда мембраны при связывании данного ингибитора в анионном канале. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Change of erythrocyte shape under the effect of DIDS anionic channel inhibitor, albumin, sulfate anions and citrate was investigated. It has been established that morphotransforming effect of DIDS is eliminated when introducing albumin into the medium. Substitution of anion chloride to citrate in the medium results in elimination of DIDS effect on fluctuation of optical density of cell suspension. When using in the experiment erythrocytes, loaded with sulfate anions, effect of DIDS on elimination of fluctuation of optic density of suspension of such cells is revealed in chloride, sulfate and citrate media. The findings enable the supposition that mechanism of DIDS action on erythrocyte shape is determined by reorientation reaction of transport sites on exterior side of membrane and change of membrane charge when binding this inhibitor in anion channel.
CHANGE of ERYTHROCYTE SHAPE under INHIBITOR EFFECT of ANIONIC CHANNEL
Рамазанов ВВ, Шапкина ОА, Бондаренко ВА. Изменение формы эритроцитов под действием ингибитора анионного канала. Вісник проблем біології і медицини. 2010; 4: 135-141
Keywords: еритроцити людини; морфологія; інгібітор аніонного каналу