Вплив С60-фулерену на в’язко-еластичні властивості мембрани еритроцитів людини - Шпакова, Н.М.; Ніпот, О.Є.; Іщенко, І.О.; Прилуцька, С.В.; Богуцька, К.І.; Черепанов, В.В.; Сандомирський, Б.П.; Прилуцький, Ю.І. (Фізіол. журн., 2014, Т. 60, № 5 82-88, 2014)
Досліджено вплив водного колоїдного розчину С60-фулерену (ВКРФ) на в’язко-еластичні властивості мембрани еритроцитів людини. Встановлено, що його дія на еритроцити залежить від осмотичності середовища і концентрації у ньому С60-фулерену. Зокрема, додавання С60-фулерену в ізотонічний розчин (0,15 моль/л NaCl) у концентраціях від 0,7 до 28 мкмоль/л не викликало гемолітичного пошкодження клітин. У гіпотонічному середовищі при внесенні С60-фулерену (концентрація 7 мкмоль/л) на початку гемолізу його стимулювальний ефект був максимальним, а при додаванні ВКРФ через 20 с після початку гемолізу стимуляції цього процесу не спостерігалося. Це свідчить про те, що зміни в›язко-еластичних властивостей мембрани еритроцитів відбуваються вже в перші секунди її взаємодії з С60-фулереном. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------The effect of С60 fullerene aqueous colloid solution (C60FAS) on viscoelastic properties of human erythrocytes membrane has been studied. It was established that the effect of C60FAS on erythrocytes depends on the medium osmolality and concentration of С60 fullerene in it. In particular, in isotonic solution (0,15 mole/L NaCl) adding С60 fullerene in concentrations from 0,7 до 28 mmole/L did not cause the hemolytic damage of cells. In hypotonic medium when introducing С60 fullerene (7 mmole/L concentration) at the beginning of erythrocyte hemolysis its stimulating effect was maximal and when adding C60FAS in 20 s after hemolysis start no this process stimulation is observed. This points to the changes in viscoelastic properties of erythrocyte membranes even during the first seconds of its interaction with C60 fullerene. Key words: С60 fullerene aqueous colloid solution, human erythrocytes, viscoelastic properties of membrane, atomicforce microscopy
EFFECT OF С60 FULLERENE ON VISCOELASTIC PROPERTIES OF HUMAN ERYTHROCYTES MEMBRANE
Шпакова НМ, Ніпот ОЄ, Іщенко ІО, Прилуцька СВ, Богуцька КІ,Черепанов ВВ, Сандомирський БП, Прилуцький ЮІ. Вплив С60-фулерену на в’язко-еластичні властивості мембрани еритроцитів людини. Фізіологічний. журнал. 2014; 60 (5):82-8
Keywords: водний колоїдний розчин С60-фулерену; еритроцити людини; в’язко-еластичні властивості мембрани; атомно-силова мікроскопія