Стовбурові клітини пуповинної крові: клінічне застосування алогенного матеріалу, проблеми та перспективи банківського зберігання - Гольцев, А.М.; Калиниченко, Т.О. (Проблеми кріобіології і кріомедицини, 30(3), 213–235., 2020)
Пуповинна кров (ПК) людини – важливе джерело гемопоетичних стовбурових клітин, що успішно застосовується для алогенної трансплантації під час лікування широкого спектра тяжких захворювань. У роботі проаналізовано ряд актуальних проблем, пов’язаних із функціонуванням суспільних низькотемпературних банків ПК. За результатами світової практики трансплантацій цього унікального біологічного матеріалу обговорюються принципи стандартизації й контролю якості, а також ефективного підбору кріоконсервованої одиниці за запитом трансплантаційного центру. Розглянуто окремі питання щодо розвитку клітинної терапії з застосуванням мезенхімальних стромальних/стовбурових клітин, які походять із тканин фетоплацентарного комплексу, а також методи їхнього низькотемпературного зберігання. Окрему увагу приділено проблемам біомедичної етики та перспективі створення суспільного банку ПК в України, його ролі у розвитку неродинної трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин у нашій державі. ___________________________________________________________________________________________ Human umbilical cord blood (UCB) is an important source of hematopoietic stem cells (HSCs), successfully used for allogeneic transplantation to treat a wide range of serious diseases. This article discusses a number of topical problems associated with the functioning of public low-temperature banks of UCB. The principles of standardization, quality control and the effective selection of the cryopreserved units at the transplant centers request are considered from the point of view of the world transplantation practice for this unique biological material. The issues related to the trends in therapy using mesenchymal stromal/stem cells from the fetoplacental complex tissues and their cryopreservation are also deliberated. Special attention is paid to the issues of biomedical ethics and the prospects of public UCB bank establishing in Ukraine, its role in the development of the national HSCs unrelated transplantation.
Umbilical cord blood stem cells: clinical application of allogeneic material, problems and perspectives of banking
Goltsev, A. ., & Kalynychenko, T. (2020). Umbilical cord blood stem cells: clinical application of allogeneic material, problems and perspectives of banking. Problems of Cryobiology and Cryomedicine, 30(3), 213–235. https://doi.org/10.15407/cryo30.03.213
Keywords: пуповинна кров; гемопоетичні стовбурові клітини; мезенхімальні стромальні стовбурові клітини; алогенна трансплантація; кріоконсервування; суспільні банки пуповинної крові; стандарти; біомедична етика; umbilical cord blood; hematopoietic stem cells; mesenchymal stromal stem cells; allogeneic transplantation; cryopreservation; public umbilical cord blood banks; standards; biomedical ethics