До питання щодо механізму осмотичної стійкості еритроцитів ссавців - Шпакова, Н.М.; Орлова, Н.В. (Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2020; 30(4):331–342, 2020)
У роботі досліджено особливості дії гіпертонічного шоку та гіпотонічного стресу на еритроцити різних видів ссавців (людина, бик, кінь, кролик, собака, щур). На підставі результатів кореляційного аналізу (із використанням коефіцієнта ранговоїкореляції Спірмена) оцінено звʼязок між показниками осмотичної чутливості еритроцитів ссавців і загальновідомими структурно-функціональними характеристиками цих клітин. У роботі представлені та проаналізовані статистично значущі звʼязки. Вста-новлено, що в умовах гіпотонічного стресу еритроцитів ссавців значення порогових концентрації NaCl і величини осмотичної крихкості корелюють із розмірами клітин (діаметр). За умов гіпертонічного шоку еритроцитів ссавців значення порогових концен-трацій NaCl і величини гемолізу клітин у середовищі, що містить 4,0 моль/л NaCl, корелюють із проникністю мембрани для води. Еритроцити ссавців із високим значенням коефіцієнта дифузійного водного транспорту через білкові канали більш стійкі до дії гіпертонічного шоку.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- The peculiarities of the eff ect of hypertonic shock and hypotonic stress on erythrocytes of diff erent species of mammals (human, bull, horse, rabbit, dog, rat) have been investigated. Based on the results of correlation analysis (using the Spearman’s rank correlation coeffi cient), the relationship between osmotic sensitivity of mammalian erythrocytes and the well-known structural and functional characteristics of these cells was assessed. The paper presents and analyzes the signifi cant relationships. Under hypotonic stress of mammalian erythrocytes, the values of the threshold concentration of NaCl and the one of osmotic fragility were found to correlate with the size of cells (diameter). Under hypertonic shock of mammalian erythrocytes, the values of thethreshold concentrations of NaCl and that of hemolysis of cells in a medium containing 4.0 mol/L NaCl correlated with the membrane permeability to water. Mammalian erythrocytes with a high value of the coeffi cient of diff usion water transport due to the protein channels are more resistant to hypertensive shock
About the Mechanism of Mammalian Erythrocytes Osmotic Stability
Шпакова НМ, Орлова НВ. До питання щодо механізму осмотичної стійкості еритроцитів. Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2020; 30(4):331–42
Keywords: еритроцити ссавців; гіпертонічний шок; гіпотонічний гемоліз; кореляційний аналіз; коефіцієнт рангової кореля-ції Спірмена