Нестероїдні протизапальні засоби: терапевтичні та небажані ефекти, шляхи їх оптимізації - Гладких, Ф.В. (Вінниця: ТВОРИ, 2022. 216 с., 2022)
Монографію присвячено експериментальному обґрунтуванню інноваційного підходу до вирішення актуальної проблеми сучасної медицини – оптимізації фармакологічних ефектів нестероїдних протизапальних засобів шляхом їх комбінованого застосування з препаратами, яким притаманні поліфункціональні властивості. Наведено узагальнення результатів власних досліджень ефективності використання кріоконсервованого екстракту плаценти та вінборону з метою послаблення ульцерогенної дії нестероїдних протизапальних засобів. Представлено нові дані щодо посилення терапевтичної ефективності на тлі комбінованого застосування нестероїдних протизапальних засобів та препаратів з політропними фармакологічними властивостями. Монографія буде корисною для широкого кола лікарів-клініцистів, фармакологів, біохіміків, патофізіологів, а також здобувачів закладів вищої освіти медичного, фармацевтичного та біологічного профілів. Таблиць – 43, рисунків – 55, бібліографія – 268 посилань. /// The monograph is focused on the accumulated experimental data regarding the innovative approach to optimization the pharmacological effects of nonsteroidal anti-inflammatory drugs by means of their combined use with drugs that have multifunctional properties. The results of our own research on the effectiveness of the use of cryopreserved placenta extract and vinboron to reduce the ulcerogenic effect of nonsteroidal anti-inflammatory drugs are summarized. New data on enhancement of therapeutic efficacy via the combined use of nonsteroidal anti inflammatory drugs and drugs with pleiotropic pharmacological properties are presented. The monograph will be useful for a wide range of clinicians, pharmacologists, biochemists, pathophysiologists, as well as for medical, pharmacy and biology students. Tables – 43, figures – 55, bibliography – 268 references. Рецензенти: Хайтович М. В. – доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця; Носівець Д. С. – доктор медичних наук, професор кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії факультету медичних технологій діагностики та реабілітації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара; Коморовський Р. Р. – доктор медичних наук, професор кафедри внутрішньої медицини № 2 Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського.
Гладких Ф. В. Нестероїдні протизапальні засоби: терапевтичні та небажані ефекти, шляхи їх оптимізації. Вінниця: ТВОРИ, 2022. – 216 с. DOI: https://doi.org/10.46879/2022.1
Keywords: нестероїдні протизапальні засоби; кріоекстракт плаценти; вінборон