До питання про можливу кореляцію між виходом іонів К+ і розвитком гемолітичного пошкодження еритроцитів ссавців в умовах гіпертонічного кріогемолізу - Шпакова, Н.М.; Єршов, С.С.; Ніпот, О.Є. (Біологія тварин. – 2008. – Т. 10, № 1-2. – стр. 164-170, 2008)
У статті проведено дослідження витіку іонів К+ з еритроцитів ссавців у гіпертонічних середовищах при варіюванні температури і концентрації солі, а також гемолізу клітин при подальшому їх охолодженні до 0 о С. Виявлено, що вихід іонів К+ з еритроцитів людини і тварин збільшується по мірі зростання концентрації солі у середовищі й досягає практично максимального значення у розчині, що містить 2,0 М NaCl, у той час, як залежності гемолізу еритроцитів різних видів ссавців відрізняються. Для еритроцитів усіх досліджених видів ссавців спостерігається збільшення рівня кріогемолізу при підвищенні температури інкубації, але збільшення рівня виходу калію характерно тільки для еритроцитів людини, коня і кроля. Припущено, що витік калію не є єдиною умовою, що визначає характер розвитку гемолітичного пошкодження клітин в умовах кріогемолізу. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------The paper covers the studies of release of potassium ions from mammalian erythrocytes in hypertonic media under varying the temperature and concentrations of salt and cell hemolysis at their further cooling down to 0ºC. It has been shown that release of K+ ions from human and animal erythrocytes increases with salt concentration and and arrives at practically a maximal value in solution, containing 2,0 M of NaCl, while dependences erythrocytes hemolysis of different mammals types differ. For the red blood cells of all investigated types of mammals there is an increase of level of cryohemolysis at the increase of temperature of incubation, but increase of level of release of potassium ions characteristically only for erythrocytes of man, horse and rabbit. Potassium release is assumed as not single condition determining the character of development of hemolytic damage of cell under cryohemolysis.
TO THE QUESTION ABOUT POSSIBLE CORRELATION BETWEEN RELEASE OF K+ IONS AND DEVELOPMENT OF HEMOLYTIC DAMAGE OF MAMMALIAN ERYTHROCYTES UNDER HYPERTONIC CRYOHEMOLYSIS
Шпакова НМ, Єршов СС, Ніпот ОЄ. До питання про можливу кореляцію між виходом іонів К+ і розвитком гемолітичного пошкодження еритроцитів ссавців в умовах гіпертонічного кріогемолізу. Біологія тварин. 2008;10 (1-2):164-170
Keywords: еритроцити ссавців; кріогемоліз; катіони калію