Вплив диклофенаку натрію та його нарізного введення з кріоекстрактом плаценти на функціональний стан білкового обміну в слизовій оболонці шлунка на моделі ад’ювантного артриту у щурів - Гладких, Ф.В. (Матеріали 81 міжнародної наукової конференції студентів та молодих вчених = 81-st Lviv Young Scientist International Conference: тези доп. (21–23 жовтня 2020 р.). Львів, 2020. С.166–167., 2020)
Нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ) широко застосовуються у багатьох сферах медицини для лікування запальних процесів різної етіології і є однією з найбільш клінічно значущих груп лікарських засобів. Проте широкому застосуванню НПЗЗ нерідко зашкоджують їх недостатня ефективність та ціла низка серйозних побічних ефектів (в першу чергу ульцерогенність), які доволі часто змушують припиняти лікування препаратами даної групи [Зупанець І.А., 2015; Попов О.С., 2017]. Мета: охарактеризувати вплив диклофенаку натрію (ДН) та його нарізного введення з кріоконсервованим екстрактом плаценти (КЕП) на функціональний стан білкового обміну в слизовій оболонці шлунка (СОШ) за показниками загального білку (ЗБ), РНК та ДНК гомогенату тканин шлунка на моделі ад’ювантного артриту (АА) у щурів. Матеріали та методи. АА у щурів моделювали субплантарним введенням повного ад’юванту Фрейнда («0» день). ДН та ЕКП вводили внутрішньоочеревинно з 14 по 28 день після чого щурів виводили з експерименту та проводили біохімічні дослідження. Вмістом РНК та ДНК у гомогенатах СОШ (розведенням 1:10) визначали спектрофотометрично [Спирин А.С., 1958], кількісне визначення білка – за біуретовою реакцією [Lowry O. H., 1951]. Результати. Проведене дослідження показало, що на 28 день експерименту у щурів з АА в гомогенаті СОШ відмічалось статистично вірогідне зниження (р < 0,01) рівня ЗБ на 14,1 % та зниження (р < 0,05) вмісту РНК та ДНК на 27,5 % та 14,3 % відповідно відносно показників інтактних тварин. На тлі монотерапії ДН відмічено ще більше зниження (р < 0,001) рівня ЗБ на 26,2 % (40,3 ± 1,43 мкг/мг) щодо показників інтактних тварин (54,6 ± 1,39 мкг/мг). Вміст РНК та ДНК в гомогенаті СОШ у щурів з АА на тлі застосування диклофенаку на 28 день становив 0,59 ± 0,57 мкг/мл та 2,21 ± 0,27 мкг/мл відповідно. На тлі комбінованого застосування ДН та КЕП у щурів з АА в гомогенаті СОШ на 28 день експерименту відмічено співставні з рівнем інтактних тварин показники ЗБ та ДНК. Так рівень ЗБ становив 53,0 ± 2,09 мкг/мг, що лише на 2,9 % було нижче за показники інтактних тварин (54,6 ± 1,39 мкг/мг), а вміст ДНК на 5,1 % (р = 0,3) був нижчим за показники інтактних тварин (3,1 ± 0,12 мкг/мл) та становив відповідно 2,94 ± 0,08 мкг/мл. Також встановлено, що рівень РНК на тлі комбінованого застосування ДН та КЕП в гомогенаті СОШ (1,72 ± 0,12 мкг/мл) на 17,6 % перевищував (р = 0,1) показники інтактних тварин (1,46 ± 0,08 мкг/мл). Висновки. Встановлено, що комбіноване застосування КЕП та ДН супроводжується нівелюванням негативного впливу останнього на білковий обмін в СОШ щурів з АА. Враховуючи те, що одним з провідних чинників швидкості репаративних процесів, зокрема в СОШ, виступає білковий обмін, доцільно розглядати здатність КЕП модулювати репаративні процеси в СОШ як один з механізмів гастропротективної активності досліджуваного кріоекстракту.
Гладких Ф. В. Вплив диклофенаку натрію та його нарізного введення з кріоекстрактом плаценти на функціональний стан білкового обміну в слизовій оболонці шлунка на моделі ад’ювантного артриту у щурів. Матеріали 81 міжнародної наукової конференції студентів та молодих вчених = 81-st Lviv Young Scientist International Conference: тези доп. (21–23 жовтня 2020 р.). Львів, 2020. С.166–167.
Keywords: диклофенак натрію; слизова оболонка шлунка; ад'ювантний артрит; кріоекстракт плаценти