Влияние бутанола и гексанола на анионный транспорт в эритроцитах. - Ніпот, О.Є.; Меліхова, С.В.; Саламех Аль-Салаймех, ІА; Бондаренко, В.А. (Вісник Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Біофізичний вісник. – 2005. – Вип.2(16), №716. – С. 25-29., 2005)
У роботі досліджувався вплив п-бутанолу та п-гексанола на аніонний транспорт в еритроцитах людини, барана і курки. Аніонний транспорт вимірювався опосередковано шляхом реєстрації зміни рН позаклітинного середовища. Відомо, що зміна pH відбувається в результаті Cl-/HSO4- обміну за допомогою аніонного обмінника - білка смуги 3. У роботі обчислюється константа швидкості входу іонів водню К2. Як п-бутанол так і п-гексанол зменшують константу швидкості входу іонів водню в еритроцитах всіх досліджуваних видів, що свідчить про уповільнення HSO4- транспорту в клітку в присутності п-алканолов. Таким чином, можна припустити, що як п-бутанол так і п-гексанол взаємодіють з білком смуги 3 в еритроцитах, змінюючи його функціональний стан.
Нипот ЕЕ, Мелихова СВ, Саламех Аль-Салаймех ИА, Бондаренко ВА. Влияние бутанола и гексанола на анионный транспорт в эритроцитах. Вісник Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Біофізичний вісник. 2005; 2(16): 25-9.
Keywords: n-алканоли; еритроцити; аніонний транспорт