Характеристика гематологічних і біохімічних показників у хворих на рак грудної залози IIВ–IIIВ стадій з пізніми променевими ускладненнями - Гладких, Ф.В.; Кулініч, Г.В.; Севастьянова, В.С. (Практична онкологія. 2020. Т. 3, № 1. С. 4–12., 2020)
Проведено ретроспективний аналіз 81 історії хвороби. пацієнток зі злоякісними новоутвореннями грудної залози (45 хворих з ППУ та 36 хворих без ППУ після ПТ), які перебували на стаціонарному лікування у ДУ «Інститут медичної радіології ім. С. П. Григор’єва НАМН України» за період 1994–2018 рр., лікувальна тактика в яких включала проведення ПТ. Сформовано дві групи хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій: І (23 особи – хворі з ППУ) та ІІ (22 особи – хворі без ППУ). Результати дослідження. Характеризуючи гематологічні показники хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій варто зазначити, що у хворих з ППУ після ПТ відмічене зниження (р=0,1) кількості еритроцитів на 6,7 % (3,8 ± 0,11×1012/л) та зниження рівня гемоглобіну (р=0,09) на 6,1 % (114,5 ± 2,53 г/л) відносно вихідних показників. Аналіз біохімічних показників показав, що у хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій з ППУ мали місце вищі показники загального білка (на 9,9 %, р=0,04), білірубіну (на 6,2 %, р=0,5), глюкози (на 9,1, р=0,09) та амінотрансфераз (АлАт на 8,6 %, р=0,4), АсАт на 31,9 (0,005)) відносно показників пацієнток контрольної групи. Оцінюючи показники системи згортання крові слід зазначити (табл. 4), що у хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій з ППУ відмічено вищій час згустку (р=0,4) на 17,9 % та статистично вірогідно (р=0,03) вищій на 23,3 % рівень фібриногену. Висновки. Встановлено, що у 78,3±0,09 % хворих на РГЗ ІІІВ–ІІІВ з ППУ діагностовано запальні, у 47,8±0,10 % хворих – фібротичні, у 13,0±0,07 % хворих – гематологічні та у 4,3±0,04 % – дегенеративні зміни. Виявлено, що в структурі супутніх захворювань у хворих на РГЗ ІІІВ–ІІІВ стадій найчастіше діагностуються хвороби серцево-судинної системи (78,0–84,4 %), хвороби органів травлення (33,3–44,4 %) та захворювання нервової системи (36,1–42,2). Показано, що з числа гематологічних показників у хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій з ППУ був вищим вихідний рівень гематокриту (37,0 [34,8; 38,4] %) (р=0,09) на 9,7 %, кількість лейкоцитів (5,8 [4,8; 6,5] ×109/л) була вищою (р=0,1) на 6,1 %, а ШОЕ (16 [6; 18] мм/год) була вищою (р=0,1) на 60,0 % відносно вихідних показників хворих без ППУ. Відмічено, що з числа біохімічних показників у хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій з ППУ мали місце вищі показники загального білка (на 9,9 %, р=0,04), білірубіну (на 6,2 %, р=0,5), глюкози (на 9,1, р=0,09) та амінотрансфераз (АлАт на 8,6 %, р=0,4), АсАт на 31,9 (0,005)) відносно показників пацієнток без ППУ.
Гладких Ф. В., Кулініч Г. В., Севастьянова В. С. Характеристика гематологічних і біохімічних показників у хворих на рак грудної залози IIВ–IIIВ стадій з пізніми променевими ускладненнями. Практична онкологія. 2020. Т. 3, № 1. С. 4–12. DOI: http://doi.org/10.22141/2663-3272.3.1.2020.209819
Keywords: рак грудної залози; променева терапія; пізні променеві ускладнення