Порівняльна характеристика патоморфологічних змін слизової оболонки шлунка щурів на тлі застосування ібупрофену та його комбінації з вінбороном при ад’ювантному артриті - Гладких, Ф.В.; Степанюк, Н.Г. (Матеріали науково-практичної конференція «Прикладні аспекти морфології»: тези доп. (20–21 жовтня 2016 р.). Тернопіль: ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського (Укрмедкнига), 2016. С. 42–44., 2016)
Відомо, що для всіх представників нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) є характерними так звані клас-специфічні побічні ефекти. Тому однією з актуальних задач фармакотерапії НПЗЗ є підвищення їх безпечності. МЕТА: дати оцінку знеболюючої та протизапальної активності комбінації ібупрофену з вінбороном на моделі ад’ювантного артриту у щурів. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ Дослідження проведено на 28 статевозрілих щурах-самцях, розбитих на 4 групи: I – інтактні щурі (n=7), II – щурі зі змодельованим ад’ювантним артритом (АА) без лікування (контроль), III – щурі з АА (n=7), ліковані ібупрофеном (218 мг/кг, в/ш), IV- щурі з АА (n=7) ліковані ібупрофеном в/ш (218 мг/кг) в комбінації з вінбороном (11 мг/кг, в/ш). Лікування АА проводилось з 14 по 28 день, шляхом внутрішньошлункового введення досліджуваних препаратів. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ Лікування АА комбінацією ібупрофену з вінбороном призвело до більш виразної протизапальної та знеболлючої дії ібупрофену завдяки потенціюванню цих фармакологічного ефекту обох препаратів. Про це свідчило статистично вірогідного пригнічення запальної реакції на 35,9% відносно 14 дня експерименту, що на 6% перевищувало аналогічний показник при монотерапії ібупрофеном. Крім того встановлено, що зростання порогу больової чутливості при комбінованому застосуванні ібупрофену та вінборону статистично вірогідно перевищувало на 23,3% аналогічні показники при монотерапії ібупрофеном. ВИСНОВКИ Оцінюючи результати проведеного дослідження можна зробити заключення, що комбінації ібупрофену з вінбороном притаманна більша за величиною протизапальна та знеболююча дія при ад’ювантному артриті у щурів, ніж при монотерапії вказаним антифлогістиком.
Гладких Ф. В., Степанюк Н. Г. Порівняльна характеристика патоморфологічних змін слизової оболонки шлунка щурів на тлі застосування ібупрофену та його комбінації з вінбороном при ад’ювантному артриті. Матеріали науково-практичної конференція «Прикладні аспекти морфології»: тези доп. (20–21 жовтня 2016 р.). Тернопіль: ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського (Укрмедкнига), 2016. С. 42–44.
Keywords: вінборон; ібупрофен; НПЗЗ