Бути відкритим: Інтелектуальна власність й Інтернет [Презентація] - Ярошенко, О. (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2018)
Кроки до отримання ліцензії CC можуть бути інтегровані з процесом подання до інституційного сховища. Це дозволяє користувачам прийняти ліцензію CC на свою роботу, поки вони подають свою роботу. Технічну інформацію про інтеграцію можна знайти на сайтах програмного забезпечення репозиторіїв, таких як Dspace. Для наукових та освітніх цілей і навіть для інших особистих цілей важливо знати, де і як знайти твори, що мають ліцензію Creative Commons. Creative Commons надає інструмент, який дозволяє користувачам відкривати ці твори на веб-сайті https://ccsearch.creativecommons.org. У популярних сервісах та пошукових системах, таких як Google, YouTube, Flickr, користувачі можуть фільтрувати результати за допомогою прав використання для отримання творів з ліцензією CC. Це може бути корисним, наприклад, для пошуку зображень чи відео, що мають ліцензію на використання CC, для використання у презентації на конференції чи лекції. Художній твір може бути загальнодоступним, а це означає, що він належить або є загальнодоступним у цілому і не підпадає під авторські та юридичні обмеження. Немає дозволу на використання будь-яких матеріалів у відкритому доступі. Однак колекція матеріалів із загальнодоступним доступом може бути захищена законом про авторські права і для використання колекції в повному обсязі потрібен дозвіл власника авторських прав. Захист авторських прав на твір має свої часові рамки. Тривалість авторського права, передбачена національним законодавством, - це, як правило, життя автора плюс не менше 50 років після смерті автора. У ряді країн існує тенденція до збільшення тривалості авторських прав до періоду життя автора плюс 70 років після смерті автора. Захист авторських прав завжди закінчується в кінці календарного року, тобто 31 грудня, що авторські права мають термін дії.
Автор наукової роботи повинен передбачити використання майбутніх робіт для обміну роботою з колегами, розповсюдження на конференціях, самоархівуванні на особистому веб-сайті або у сховищі, повторної публікації за допомогою адаптації чи перекладу, використання у навчальних та освітніх програмах. Тому, коли автори підписують угоду / договір про авторське право з видавцями чи організаціями, вони повинні зберігати відповідні права на копіювання, обмін та зміну. Найголовніше у відкритому доступі, де ліцензії CC є важливим компонентом, є те, щоб дозволити автору поширювати свої роботи.
Keywords: авторське право