Влияние n-бутанола и n-гексанола на температурно-осмотическую чувствительность эритроцитов - Саламех Аль-Салаймех, ІА; Меліхова, С.В.; Ніпот, О.Є.; Бондаренко, В.А. (Вісник Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Серія: біологія. – 2006. – Вип.3, № 729. – С. 275-280, 2006)
Изучалось влияние n-алканолов (n-бутанола и n-гексанола) на чувствительность эритроцитов разных видов (цыпленок, баран, человек) к гипотоническому шоку (60–80 ммоль/л сахароза), и гипертоническому криогемолизу (0,86 моль/л сахароза). Установлено, что n-алканолы оказывают выраженный защитный эффект на эритроциты человека в условиях гипотонического шока (n-бутанол 200–324 ммоль/л, n-гексанол 5–20 ммоль/л) и гипертонического криогемолиза (n-бутанол 90–160 ммоль/л, n-гексанол 7,5–13 ммоль/л) и не влияют на чувствительность эритроцитов цыпленка к гипотоническому лизису. Предполагается, что разница в защитных особенностях n-алканолов зависит от их проникающей способности через плазматическую мембрану, а также от особенностей состава мембран, что влияет на способность n-алканолов встраиваться в мембрану.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Вивчався вплив n-алканолів (n-бутанолу і n-гексанолу) на чутливість еритроцитів різних видів (курча, баран, людина) до гіпотонічного лізису (60–80 ммоль/л цукроза) та гіпертонічного кріогемолізу (0,86 моль/л цукроза). Встановлено, що n-алканоли мають виражену захисну дію на еритроцити людини в умовах гіпотонічного лізису (n-бутанол 200–324 ммоль/л, n-гексанол 5–20 ммоль/л) та гіпертонічного кріогемолізу (n-бутанол 90–160 ммоль/л, n-гексанол 7,5–13 ммоль/л). n-Алканоли не впливають на чутливість еритроцитів курчат до гіпотонічного шоку. n-Гексанол, на відміну від n-бутанолу, має значну захисну дію на еритроцити барана в умовах гіпотонічного лізису. Припускається, що різниця у захисних властивостях n-алканолів залежить від їх проникної здатності по відношенню до плазматичної мембрани клітин, а також від особливостей складу плазматичних мембран, що впливає на здатність n-алканолів вбудовуватися у мембранний моношар. Повільніше проникаючий n-гексанол може проявляти свій вплив на рівні плазматичної мембрани, вочевидь впливаючи на транспортну активність інтегральних білків. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------n-Alkanols protect human erythrocytes from hypotonic shock (n-butanol 200–324 mmol/l, n-hexanol 5– 20 mmol/l) and hypertonic cryohemolysis (n-butanol 120–180 mmol/l, n-hexanol 7,5–13 mmol/l). nAlkanols do not influence sensitivity of avian erythrocytes to hypotonic shock. Under hypotonic lysis nhexanol protects sheep erytrocytes at the same concentrations as human red blood cells. It is supposed, that the differences in protective efficiency of n-alkanols depend on their membrane permeability.
EFFECTS OF N-BUTANOL AND N-HEXANOL ON RED BLOOD CELLS SENSITIVITY TO CHANGE OF OSMOTIC AND TEMPERATURE CONDITIONS OF MILIEU
ВПЛИВ N-БУТАНОЛУ ТА N-ГЕКСАНОЛУ НА ТЕМПЕРАТУРНО-ОСМОТИЧНУ ЧУТЛИВІСТЬ ЕРИТРОЦИТІВ РІЗНИХ ВИДІВ
Саламех Аль-Салаймех ИА, Мелихова СВ, Нипот ЕЕ, Бондаренко ВА. Влияние n-бутанола и n-гексанола на температурно-осмотическую чувствительность эритроцитов. Вісник Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Серія: біологія. 2006; 3(729): 275-80
Keywords: n-алканолы; эритроциты; гипотонический стресс; криогемолиз