Вплив катіонних та аніонних амфіфільних сполук на гіпертонічний кріогемоліз еритроцитів ссавців - Єршов, С.С.; Єршова, Н.А.; Орлова, Н.В.; Шпакова, Н.М. (Фізіологічний журнал. 2007. Т. 53, № 6. С. 78-84., 2007)
We studied the effect of derivatives of anionic (sodium decyland dodecyl- sulphate) and cationic (trifluoperazine, chlorpromazine) amphiphilic compounds on morphological peculiarities and hypertonic cryohemolysis of human, rabbit, bovine, equine red blood cells. The mentioned substances cause changes in red blood cell shape for all the studied mammals: anionic amphiphils on the discocyte-echinocyte type and cationic ones on discocyte-stomatocyte type. It was revealed a significant antihemolytic activity of the studied substances under hypertonic cryohemolysis of mammalian red blood cells with manifested species differences in the efficiency. The most effective are cationic trifluoperazine and anionic sodium decylsulphate, moreover the latter is much more active for animal red blood cells if compared with human ones.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Вивчено вплив похідних аніонних (натрію дециленд додецилсульфат) та катіонних (трифлуоперазин, хлорпромазин) амфіфільних сполук на морфологічні особливості та гіпертонічний кріогемоліз еритроцитів людини, кролика, бика, коня. Зазначені речовини викликають зміни форми еритроцитів у всіх досліджуваних ссавців: аніонні амфіфіли за типом дискоцит-ехіноцит та катіонні еритроцитів дискоцитарно-ехіноцитарного типу та катіонних - дискоцитарно-стоматоцитарного типу. Виявлено значну антигемолітичну активність досліджуваних речовин за умов гіпертонічного кріогемолізу еритроцитів ссавців з виявлені видові відмінності в ефективності. Найбільш ефективними є катіонний трифлуоперазин та аніонний натрію децилсульфат натрію, причому останній значно активніший для еритроцитів тварин порівняно з еритроцитами людини.
EFFECT OF CATIONIC AND ANIONIC AMPHIPHILIC COMPOUNDS ON HYPERTONIC CRYOHEMOLYSIS OF MAMMALIAN RED BLOOD CELLS
Єршов СС, Писаренко НА, Орлова НВ, Шпакова НМ. Вплив катіонних та аніонних амфіфільних сполук на гіпертонічний кріогемоліз еритроцитів ссавців.Фізіологічний журнал. 2007; 53 (6): 78-84
Keywords: еритроцити ссавців; кріогемоліз; амфіфільні речовини