Вплив бутанолу і гексанолу на аніонний транспорт в еритроцитах барана та курки. - Ніпот, О.Є. (Вісник Львівського ун-ту. Серія біологічна. – 2012. – Вип. 58. – С. 246-250, 2012)
У роботі показано, що n-гексанол і n-бутанол зменшують швидкість сполученого з транспортом сульфату і хлору переміщення іонів Н+ в еритроцитах барана та курки, а отже, інгібують аніонний транспорт, опосередкований білком смуги 3. Для гексанолу і бутанолу характерний однаковий ступінь інгібування вивільнення іонів Н+ у ході циклу Якобса-Стюарта для обох видів еритроцитів, що передбачає схожість механізмів їхнього впливу на аніонний переносник. При цьому швидкість транспорту іонів Н+ в еритроцити при дії n-алканолів є вищою у випадку еритроцитів курки, що відображає відмінність параметрів функціонування аніонного обмінника в еритроци тах курки і барана. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------It is shown that n-hexanol and n-butanol decrease the rate of transport of H+ ions in red blood cells associated with sulfate and chloride transport, and thus inhibit the anion transport mediated by a protein band 3. The results of our experiments show identical degree of inhibition of transport of H+ ions during Jakobs-Stewart’s cycle for both kinds red blood cells that assumes similarity of mechanisms of their influence on the anion transporter. At the same time rate of transport of ions H+ into red blood cells with n-alkanols is higher for hens erythrocytes than ram erythrocytes that evidence of difference of parameters of anion transporter in ram and a hen erythrocytes.
EFFECT OF BUTANOL AND HEXANOL ON THE ANION TRANSPORT IN RAM AND HEN RED BLOOD CELLS
Ніпот, ОЄ. Вплив бутанолу і гексанолу на аніонний транспорт в еритроцитах барана та курки.Вісник Львівського ун-ту. Серія біологічна. 2012; 58: 246-50
Keywords: еритроцити барана; еритроцити курки; n-алканоли; аніонний транспорт