Вплив кріоконсервованої тканини плаценти людини на репаративний остеогенез у щурів із відкритим переломом нижньої щелепи на тлі остеопорозу - Likhitskyi, O.O.; Goltsev, A. M. (Problems of Cryobiology and Cryomedicine, 29(2), 125–136., 2019)
У роботі вивчали вплив імплантації кріоконсервованої тканини плаценти людини на репаративний остеогенез у щурів із відкритим переломом нижньої щелепи на тлі остеопорозу. Дослідження проводили на трьох групах (n = 35 у кожній) статевозрілих щурів-самців лінії Вістар (масою 180–200 г): щури з модельованим відкритим переломом нижньої щелепи на тлі остеопорозу, щури з модельованою патологією, яким проводили імплантацію кріоконсервованої тканини плаценти людини та щури з модельованою патологією, яким крім імплантації кріоконсервованої тканини плаценти людини додатково вводили цитрат кальцію. Експериментальний остеопороз у щурів викликали введенням протягом 60-ти діб 2,5%-го розчину гідрокортизон ацетату, після відтворювали травматичне ушкодження нижньої щелепи. На моделі показано, що кріоконсервована тканина плаценти має остеопротекторний ефект, який виявляється в посиленні процесів колагеноутворення (максимум на 30-ту добу), мінералізації кісткової тканини, депривуючому впливі на остеодеструктивні процеси та катаболізмі колагену (максимум на 14-ту добу). Комбіноване застосування кріоконсервованої тканини плаценти людини та цитрату кальцію має потужну остеопротекторну дію, яка спостерігається на ранніх термінах експерименту, ніж за умов монотерапії. ______________________________________________________________________________________________ В работе изучали влияние имплантации криоконсервированной ткани плаценты человека на репаративный остеогенез у крыс с открытым переломом нижней челюсти на фоне остеопороза. Исследования проводили в трех группах (n = 35 в каждой) половозрелых крыс-самцов линии Вистар (массой 180–200 г): крысы с моделируемым открытым переломом нижней челюсти на фоне остеопороза, крысы с моделируемой патологией, которым проводили имплантацию криоконсервированной ткани плаценты человека, и крысы с моделируемой патологией, которым кроме имплантации криоконсервированной ткани плаценты человека дополнительно вводили цитрат кальция. Экспериментальный остеопороз у крыс вызывали введением в течение 60 суток 2,5%-го раствора гидрокортизон ацетата, после воспроизводили травматическое повреждение нижней челюсти. На модели показано, что криоконсервированная ткань плаценты имеет остеопротекторный эффект, который проявляется в усилении процессов коллагенообразования (максимум на 30-е сутки), минерализации костной ткани, депривирующем влиянии на остеодеструктивные процессы и катаболизме коллагена (максимум на 14-е сутки). Комбинированное применение криоконсервированной ткани плаценты человека и цитрата кальция имеет мощное остеопротекторное действие, которое наблюдается на более ранних сроках эксперимента, чем при монотерапии. _________________________________________________________________________________________________ The influence of calcium citrate and cryopreserved human placental tissue reparative osteogenesis in rats with an open fracture of the lower jaw on the background of osteoporosis was investigated. The studies were performed in three groups (n = 35 each) of mature Wistar male rats (180–200 g weight): the rats with a simulated open mandibular fracture on the osteoporosis background, rats with simulated pathology, which implanted with the cryopreserved human placental tissue and the rats with a simulated pathology, which in addition to an implantation of the cryopreserved human placental tissue were also injected with calcium citrate. Experimental osteoporosis in rats was induced by injecting of 60% solution of hydrocortisone acetate for 60 days, afterwards traumatic damage to the lower jaw was simulated. The model showed that cryopreserved placental tissue had an osteoprotective effect, which was manifested in enhancing the collagen formation processes (maximum to day 30), as well as bone mineralization, depriving the effect on osteodestructive processes and collagen catabolism (maximum to day 14). The combined use of cryopreserved human placenta and calcium citrate had a powerful osteoprotective effect, which also developed at the early stages of experiment if compared with monotherapy.
Influence of Cryopreserved Human Placental Tissue on Reparative Bone Formation in Rats with the Lower Jaw Open Fracture on Osteoporosis Background
Likhitskyi, O. O., & Goltsev, A. M. (2019). Influence of Cryopreserved Human Placental Tissue on Reparative Bone Formation in Rats with the Lower Jaw Open Fracture on Osteoporosis Background. Problems of Cryobiology and Cryomedicine, 29(2), 125–136. https://doi.org/10.15407/cryo29.02.125
Keywords: кріоконсервована тканина; плацента людини; цитрат кальцію; репаративний остеогенез; перелом нижньої щелепи; метаболізм кісткової тканини; щури; криоконсервированная ткань; плацента человека; цитрат кальция; репаративный остеогенез; перелом нижней челюсти; метаболизм костной ткани; крысы; cryopreserved tissue; human placenta; calcium citrate; reparative osteogenesis; mandible fracture; bone tissue metabolism; rats