Вплив глюкози і часткового зневоднення на стійкість еритроцитів ссавців до гіпертонічного шоку - Шапкіна, О.О.; Сєміонова, К.А.; Орлова, Н.В.; Синчикова, О.П.; Шпакова, Н.М. (Біологія тварин.-т.17.- 2015. -№ 3.- С.132-138., 2015)
Робота присвячена дослідженню стійкості еритроцитів людини, кролика і щура до дії гіпертонічного шоку при зміні початкового стану клітин, який модифікували за допомогою глюкози і 0,4 моль/л NaCl. Рівень гемолізу еритроцитів ссавців, які піддавали дії гіпертонічного шоку (перенесення клітин в 4.0 моль/л NaCl), реєстрували спектрофотометрично. Показано, що максимальний рівень ушкодження в 4.0 моль/л NaCl спостерігається для еритроцитів людини, мінімальний — для клітин кролика, що може бути зумовлено особливостями їх плазматичних мембран. Попереднє інкубування еритроцитів у 0,4 моль/л NaCl призводить до формування стабільного стану клітин людини і кролика, про що свідчить зниження їх чутливості до 4,0 моль/л NaCl. Чутливість зневоднених еритроцитів щура до гіпертонічного шоку не змінюється. Обробка клітин глюкозою в концентрації 0,6% не впливає на рівень гіпертонічного гемолізу еритроцитів ссавців, що досліджувались. Глюкоза у високій концентрації (5%) призводить до підвищення рівня гемолізу еритроцитів людини в умовах гіпертонічного шоку і не впливає на гіпертонічне пошкодження еритроцитів тварин. Це пов’язано з різним вмістом глюкози в крові ссавців в нормі і можливістю утворення глікозильованих форм білків і фосфоліпідів під дією глюкози. При зміні початкового стану клітин у результаті комбінованої дії глюкози і 0,4 моль/л NaCl виявлена різна реакція еритроцитів ссавців на гіпертонічний шок. Якщо для еритроцитів щура спостерігається підвищення стійкості до гіпертонічного шоку, то для клітин людини і кролика не виявлено зміни рівня гіпертонічного гемолізу. Це свідчить про те, що захисний ефект глюкози проявляється в тому випадку, коли клітини ссавців не досягають стабільного стану в результаті їх часткового зневоднення.===================================================================================================================================================The paper is devoted to the studying the resistance of human, rabbit and rat erythrocytes to the effect of hypertonic shock when changing an initial status of cells modified with glucose and 0.4 mol/l NaCl. The hemolysis level of mammalian erythrocytes subjected to hypertonic shock (transfer of cells into and 4.0 mol/l NaCl) was spectrophotometrically recorded. It has been shown that maximal level of injury in 4.0 mol/l NaCl is observed for human erythrocytes and minimal one is done for the cells of rabbit that may be stipulated with peculiarities of their plasmatic membranes. Pre-incubation of erythrocytes in 0.4 mol/l NaCl leads to the formation of stable state of human rabbit cells that is confirmed with the reduction of their sensitivity to 4.0 mol/l NaCl. Sensitivity of dehydrated rat’s erythrocytes to hypertonic shock did no change. Treatment of cells with glucose in the concentration of 0.6% does not affect the level of hypertonic hemolysis of erythrocytes of the studied mammals. Glucose in high concentration (5%) results in the rise of hypertonic hemolysis of human erythrocytes and dose not alter the injury level of animals’ cells. This is related to various content of glucose in mammalian blood in the norm and possible formation of glycosylated forms of proteins and phospholipids. When changing an initial state of cells as a result of combined effect of glucose and 0.4 mol/l NaCl there was revealed different response of mammalian erythrocytes to hypertonic shock. If for rat’s erythrocytes there was found an increase in the resistance to hypetonic shock then for human and rabbit cells there was not found a change in hypertonic hemolysis level. This testifies to the fact that protective effect of glucose is manifested in the case when the mammalian cells do not achieve the stable state because of their partial dehydration.
EFFECT OF GLUCOSE AND PARTIAL DEHYDRATION ON RESISTANCE OF MAMMALIAN ERYTHROCYTES TO HYPERTONIC SHOCK
Шапкіна ОО, Семіонова КА, Орлова НВ, Синчикова ОП, Шпакова НМ. Вплив глюкози і часткового зневоднення на стійкість еритроцитів ссавців до гіпертонічного шоку. Біологія тварин. 2015; 17(3): 132-8
Keywords: еритроцити ссавців; гіпертонічний шок; глюкоза; зневоднення