Макроскопічна оцінка протективної дії кріоконсервованого екстракту плаценти при ібупрофен-індукованій гастроентероколонопатії - Гладких, Ф.В. (Гастроентерологія. 2021; 55 (3): 172–179., 2021)
Безрецептурне призначення нестероїдних протизапальних засобів призводить до безконтрольного їх застосування серед населення, що в низці випадків робить неможливою профілактику та своєчасне виявлення небажаних лікарських реакцій На сьогоднішній день з метою корекції ульцерогенної дії НПЗЗ застосовують дуже широке коло лікарських засобів, однак всі вони не позбуті власних побічних ефектів, а їх ефективність не завжди здатна задовольнити клініцистів. Мета. Охарактеризувати цитопротективні властивості кріоконсервованого екстракту плаценти за станом слизової оболонки проксимальних (стравохід та шлунок) і дистальних (тонка та товста кишки) відділів шлунково-кишкового тракту на моделі ібупрофен-індукованої езофагогастроентероколонопатії. Матеріали та методи дослідження. Експериментальні дослідження in vivo проведені на 28 щурах-самцях. Субхронічне ібупрофен-індуковане ураження травноо тракту відтворювали шляхом внутрішньошлункового введення щурам ібупрофену в дозі 310 мг/кг. Стан слизової оболонки травного тракту оцінювали макроскопічно за бальною шкалою. Результати. Профілактично-лікувальна ефективність езомепразолу вірогідно мала місце в проксимальних відділах травного тракту, однак практично не впливала на поширеність виразкових ушкоджень у кишківнику. Ентеро- і колонопротективна активність кріоекстракту плаценти вірогідно перевищувала показник езомепразолу. Так поширеність ібупрофен-індукованої як ентеро- так і колонопатії на тлі застосуванні досліджуваного екстракту майже вдвічі була нижчою ніж у щурів, які не отримували препаратів корекції. Висновки. Встановлено, що застосування кріоконсервованого екстракту плаценти у профілактично-лікувальному режимі володіє співставною з езомепразолом гастропротективною активністю. За виразністю цитопротективної дії на слизову оболонку кишківника досліджуваний кріоекстракт значно перевищує за ефективністю езомепразол, на що вказувало значно нижча множинність виразкових дефектів у тонкій та товстій кишці щурів, які отримували езомепразол у 2,7 та 3,6 разів відповідно. /// Over-the-counter use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs leads to their uncontrolled use among the population, which in some cases makes it impossible to prevent and timely detect adverse drug reactions. , and their effectiveness is not always able to satisfy clinicians. Goal. To characterize the cytoprotective properties of cryopreserved placenta extract according to the condition of the mucous membrane of the proximal (esophagus and stomach) and distal (small and large intestine) parts of the gastrointestinal tract on the model of ibuprofen-induced esophagogastroenterocolonopa. Materials and methods of research. In vivo experimental studies were performed on 28 male rats. Subchronic ibuprofen-induced gastrointestinal lesions were reproduced by intragastric administration of ibuprofen to rats at a dose of 310 mg / kg. The condition of the mucous membrane of the digestive tract was assessed macroscopically on a scale. Results. The therapeutic and prophylactic efficacy of esomeprazole statistically significant (р < 0.05) took place in the proximal parts of the digestive tract, but had little effect on the prevalence of ulcerative lesions in the intestine. The entero- and colonoprotective activity of placental cryoextract probably exceeded that of esomeprazole. Thus, the prevalence of ibuprofen-induced both entero- and colonopathy on the background of the study extract was almost twice lower than in rats that did not receive correction drugs. Conclusions. It is established that the use of cryopreserved placenta extract in the treatment-and-prophylactic mode has comparable to esomeprazole gastprotective activity. In terms of the severity of the cytoprotective effect on the intestinal mucosa, the studied cryoextract significantly exceeds the effectiveness of esomeprazole, as indicated by a significantly lower number of ulcerative defects in the small and large intestine of rats treated with esomeprazole 2.7 and 3.6 times, respectively.
Гладких Ф. В. Макроскопічна оцінка протективної дії кріоконсервованого екстракту плаценти при ібупрофен-індукованій гастроентероколонопатії. Гастроентерологія. 2021; 55 (3): 172–179. DOI: https://doi.org/10.22141/2308-2097.55.3.2021.241587
Keywords: кріоконсервований екстракт плаценти; нестероїдні протизапальні засоби; ібупрофен; льцерогенність; ентеропатія