Влияние температуры и модификаторов мембраны на транспорт флуоресцеина - Шапкіна, О.О.; Мухамед Хани Румиех; Рамазанов, В.В.; Бондаренко, В.А. (Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія: біологія.- вип.3.- № 729.-2006.- С. 260-264., 2006)
В роботі досліджували транспорт флуоресцеїну в еритроцитах при різних температурах (25 і 370 С) і при обробці SH-реагентами і модифікаторами цитоскелету. В результаті експериментів був виявлений лінійний характер кривих швидкості транспорту і відсутність впливу модифікаторів цитоскелету і SH-реагентів на транспорт флуоресцеїну, що дозволило зробити припущення про те, що даний транспортний процес здійснюється через ліпідний бішар мембрани еритроцитів. Це припущення підтверджує характер температурної залежності, що має злам при 210 С, що є характерним для термотропних фазових переходів ліпідів. Ці дані дозволили зробити висновок, що транспорт флуоресцеїну здійснюється через ліпідний бішар мембрани еритроцитів за допомогою неопосередкованої дифузії. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------In this work the transport of fluorescein was explored in red blood cells at different temperatures (25 and 370 C) and at treatment by SH-reagents and modifiers of cytoskeleton. As a result of experiments linear character of speed curves of transport and absence of influencing of cytoskeletal modifiers and SH-reagents on the transport of fluorescein were exposed, that allowed to do supposition that this process is carried out through lipid bilayer membranes of erythrocytes. This supposition was confirmed by temperature dependence the curve which has a fracture at 210 C, what is for termotrpopic phases transitions of lipids. These allowed concluding that the transport of fluorescein is carried out through lipid bilayer of erythrocyte membrane by unmediated diffusion.
INFLUENCE OF TEMPERATURE AND MODIFIERS OF MEMBRANE ON THE FLUORESCEIN TRANSPORT IN ERYTHROCYTES
Олейник ОА, Мухамед Хани Румиех, Рамазанов ВВ, Бондаренко ВА. Влияние температуры и модификаторов мембраны на транспорт флуоресцеина. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія: біологія. 2006; 3 (729): 260-4
Keywords: еритроцити людини; флуоресцеїн; транспорт; температура