Використання сучасних кріометодів у комплексному хірургічному лікуванні пацієнтів із гнійними ранами, які тривало не загоюються - Гольцев, К.А.; Криворучко, І.А.; Гольцев, А.М.; Пархоменко, К.Ю.; Хорошун, Е.М. (Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2021; 31(2):109–115., 2021)
У роботі розглядається можливість використання в медичній практиці різних методів і технологій кріоконсервування біологічних об’єктів для лікування пацієнтів із гнійними ранами, які тривало не загоюються (ГРТНЗ). Акцентується увага на різноманітті методологічних і методичних підходів застосування холодового фактора у медичній практиці: загальна і локальна кріотерапія, кріохірургія тощо. У результаті використання кожного із цих методів починаються регенеративні процеси, які сприяють загоєнню ГРТНЗ. Особливу увагу у роботі приділено кріотехнологіям, які забезпечують збереження кордової крові в умовах низьких температур. Показано, що клітини та сироватка кордової крові мають імуно- і трофікостимулюючий лікувальні ефекти, що вкрай важливо під час лікування хворих із ГРТНЗ. Розглядається питання комбінованого використання для пацієнтів із ГРТНЗ сироватки кордової крові та інноваційної вакуумної терапії.
Гольцев К.А., Криворучко І.А., Гольцев А.М., Пархоменко К.Ю., Хорошун Е.М. Використання сучасних кріометодів у комплексному хірургічному лікуванні пацієнтів із гнійними ранами, які тривало не загоюються. Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2021; 31(2):109–115.
Keywords: гнійні рани; комплексне хірургічне лікування; кріоконсервована сироватка кордової крові; вакуумна терапія