Вплив озону на механічну стійкість еритроцитів. - Головіна, К.М.; Боброва, О.М.; Шапкіна, О.О.; Ніпот, О.Є. (Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої 100-річчю від дня народження академіка Л.Т. Малої 11-12 квітня 2019 року, с. 51, 2019)
Мета: оцінити вплив озону на механічну стійкість еритроцитів людини та барана при гіпотермічному зберіганні Матеріали і методи: еритроцити крові людини та барана тричі відмивали центрифугуванням при 800 g протягом 10 хв в 10-кратному обсязі ізотонічного розчину NaCl, що містить 0,01 М трис-буфера (pH 7,2). Еритроцитарний осад ділили на дві частини. Першу половину відмитих еритроцитів людини і барана піддавали дії озону, доза якого складала 120 мкг/мл. Далі контрольні та озоновані еритроцити ресуспендували розчинами для гіпотермічного зберігання (розчин Олсвера та 5% маніту на фізіологічному розчині) у співвідношенні 1:1. Підготовлені еритроцити зберігали у холодильнику при (+2…+4°С) 2 місяця. Механічну стійкість контрольних зразків та після гіпотермічного зберігання еритроцитів протягом 1 місяця та 2 місяців оцінювали піддаючи їх дії механічного шоку. Для цього суспензію еритроцитів (гематокрит близько 20%) перемішували за допомогою магнітної мішалки (швидкість обертання 1200 оборотів за хвилину) у ємності з пластиковими кульками (діаметр 5 мм) при кімнатній температурі. Кожні 15 хвилин проводили відбір суспензії клітин для визначення рівня гемолізу еритроцитів, який вимірювали спектрофотометричним методом. Гемоліз виражали в процентах по відношенню до 100% гемолізу. Результати: гемоліз еритроцитів людини і барана зростає з часом при дії механічного шоку; для еритроцитів барана зростання гемолізу достовірно вище, ніж для еритроцитів людини. Так після 120 хвилин механічного впливу у середовищі з манітом гемоліз еритроцитів людини складав 29,1 %, а еритроцитів барана - 40,5 %. Це свідчить про більш високу механічну стійкість еритроцитів людини у порівнянні з еритроцитами барана. Озонування еритроцитів людини не призводило до зміни їх механічної стійкості. Обробка озоном еритроцитів барана призводила до зростання гемолізу як на початок спостереження, так і на всіх досліджених часових інтервалах. Гіпотермічне зберігання протягом 1 та 2 місяців призводило до зниження механічної стійкості еритроцитів людини і барана. Дія озону при гіпотермічному зберіганні істотно відрізнялась у різних консервуючих середовищах. Висновок: механічна стійкість еритроцитів людини вище, ніж еритроцитів барана. Озон у дозі 120 мкг/мл знижує механічну стійкість еритроцитів барана, але не впливає на механічну стійкість еритроцитів людини.
Головіна КМ, Боброва ОМ, Шапкіна ОО, Ніпот ОЄ. Вплив озону на механічну стійкість еритроцитів. У: Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої 100-річчю від дня народження академіка Л.Т. Малої; 11-12 квітня 2019 року; Харків, Україна. Харків, 2019; с. 51
Keywords: озон; механічна стійкість; еритроцити людини; еритроцити барана; гіпотермічне зберігання