Вплив ритмічного екстремального охолодження та кордової крові на стан систем нейрогуморальної регуляції в динаміці старіння щурів - Мартинова, Ю.В. (Дисертація к.біол.н. : спец.. 03.00.19 – Кріобіологія : захищена 2018.05.22; Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України., 2018)
Дисертаційна робота присвячена вивченню дії ритмічних екстремальних холодових впливів (РЕХВ), кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові (кЯВК КК), а також їх поєднання на стан нейрогуморальної регуляції у щурів за одноразового застосування у старечому віці та за повторних використань у процесі старіння, починаючи зі статевозрілого віку (з 6 до 24 місяців). Встановлено, що повторні процедури РЕХВ, введення кЯВК КК та їх поєднання протягом життєвого циклу, здатні підвищувати адаптаційно- компенсаторні можливості організму експериментальних тварин незалежно від їхнього віку завдяки збільшенню активності всіх регуляторних ланок. Показано, що поєднане використання РЕХВ і кЯВК КК призводить до нормалізації рівня тиреоїдних і статевих гормонів сироватки крові щурів, має стимулюючий вплив на синтез оксиду азоту в разі його дефіциту та не призводить до надлишку цієї молекули, супроводжується поліпшенням трофіки серцевого м’яза завдяки утворенню нових капілярів і підвищенням його компенсаторних можливостей, унаслідок збільшення як кількості, так і площі ядер кардіоміоцитів, а також активації метаболічних і синтетичних процесів у кардіоміоцитах та ендотеліоцитах кровоносних капілярів міокарда. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// The thesis is dedicated to the study of the effect of rhythmic extreme whole body cooling (RE WBC), cryopreserved cord blood nucleated cells (cCBNCs), as well as their combinations on the state of neurohumoral regulation in rats at a single use in the old age and at repeated ones in aging, starting from the sexually mature age (from 6 to 24 months). It has been established, that the repeated use of RE WBC, injection of cCBNCs and combined application of them during the life cycle, was able to enhance the adaptive compensatory capacities of the body in experimental animals regardless of their age due to the increase of activity of all the regulatory units. It has been shown, that a combined use of RE WBC and cCBNCs invoked the normalization in the levels of the thyroid and sex hormones in blood serum, stimulated the NO synthesis in case of its deficiency and did not lead to an overexpression of this molecule, was accompanied with an improvement of the myocardium trophy due to neoanogeogenesis and enhanced the compensatory ability of myocardium due to an increase of both the number and area of cardiomyocyte nuclei, activated metabolic and synthetic processes in cardiomyocytes and endotheliocytes in myocardium’s capillaries.
Effect of rhythmic extreme cooling and cord blood on state of neurohumoral regulation systems in dynamics of rats’ aging
Мартинова Юлія Вікторівна. Вплив ритмічного екстремального охолодження та кордової крові на стан систем нейрогуморальної регуляції в динаміці старіння щурів: к.біол.н. : спец.. 03.00.19 – Кріобіологія : захищена 2018.05.22; Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України.
Keywords: кріоконсервовані ядровмісні клітини кордової крові; ритмічні екстремальні холодові впливи; нейрогуморальна регуляція; міокард; старіння; щури