ВПЛИВ КЛІТИННОЇ ТЕРАПІЇ НА ДИНАМІКУ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЕННЯ В КРОВІ ЩУРІВ З АД’ЮВАНТНИМ АРТРИТОМ - Введенський, Д. Б.; Волкова, Н. О.; Юхта, М. С. (Український журнал медицини, біології та спорту. 2022; 7( 1): 62-67, 2022)
Мета – дослідження динаміки показників запалення в крові щурів з ад’ювантним артритом за умов генералізованого та локального введення кріоконсервованих мультипотентних мезенхімальних стромальних клітин з жирової та хрящової тканин. Матеріал та методи. Модель ад’ювантного артриту у щурів-самців індукували субплантарним введенням повного ад’юванта Фрейнда. На 7 добу моделювання тваринам вводили: фізіологічний розчин – контрольна група; кріоконсервовані мультипотентні мезенхімальні стромальні клітини з жирової або хрящової тканини локально або генералізовано. У якості порівняння була сформована група інтактних тварин. На 14, 21 та 28 добу дослідження в крові експериментальних тварин визначали швидкість осідання еритроцитів, а в сироватці вміст загального білку, С-реактивного білку та ревматоїдного фактору. Результати. В групі тварин контрольної групи запальний процес мав виражений характер, про що свідчило значне збільшення досліджених показників впродовж усього строку спостереження. Застосування кріоконсервованих мультипотентних мезенхімальних стромальних клітин з жирової та хрящової тканин на 28 добу спостереження призводило до відновлення вмісту загального білка та швидкості осідання еритроцитів, а також до позитивної динаміки рівня С-реактивного білку та ревматоїдного фактору. У тварин з генералізованим введенням клітин порівняно з локальним було зафіксовано більш виражений терапевтичний ефект. Порівняльна оцінка використання кріоконсервованих мультипотентних мезенхімальних стромальних клітин з жирової та хрящової тканин показала відсутність значущих змін досліджуваних показників при обох способах введення клітин. Ці дані можуть бути використані для обґрунтування та розробки методик лікування ревматоїдного артриту у клінічній практиці. Висновки. Клітинна терапія кріоконсервованими мультипотентними мезенхімальними стромальними клітинами з досліджених джерел за умов як локального, так і генералізованого введення тваринам з ад’ювантним артритом чинить модулюючу дію на перебіг запалення. _________________________________________________________________________________________ The purpose of the study was to investigate the dynamics of inflammation in blood of the rats with adjuvant arthritis under the conditions of generalized and local administration of cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from adipose and cartilage tissues. Materials and methods. A model of adjuvant arthritis in male rats was induced by subplantar administration of Freund’s complete adjuvant. On the 7th day of modeling, experimental animals were administered: control group – saline; experimental group 1 and 2 – cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from adipose or cartilaginous tissue locally; experimental group 3 and 4 – cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from adipose or cartilaginous tissue generalized. Groups of intact animals served as control. On days 14, 21 and 28 erythrocyte sedimentation rate was determined in blood, and content of total protein, C-reactive protein and rheumatoid factor were measured in serum. Results and discussion. In the control group of animals, the inflammatory process was pronounced, as evidenced by a significant increase in the studied parameters throughout the observation period. The use of cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from adipose and cartilaginous tissues led to the restoration of the total protein content and erythrocyte sedimentation rate on the 28th day of observation, as well as positive dynamics in the level of C-reactive protein and rheumatoid factor. Generalized administration of cells had a more pronounced therapeutic effect compared to the animals with local one. A comparative assessment of the use of cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from adipose and cartilaginous tissues showed the absence of significant changes in the studied parameters both with studied ways of cell administration. These data can be used to justify and develop methods of treating arthritis in clinical practice. But important issue that needs further research is the determination of cell immunity in the animals with adjuvant arthritis and treatment of cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from adipose and cartilage tissues. Conclusion. Cell therapy with the use of cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells from the investigated sources provided by both local and generalized administration to animals with adjuvant arthritis has a modulating effect on the course of inflammation
Influence of Cell Therapy on the Dynamics of Inflammatory Markers in Blood of Rats with Adjuvant Arthritis
Введенський, Д. Б., Волкова, Н. О., Юхта, М. С., Сокіл Л. В., Гольцев А. М. Вплив клітинної терапії на динаміку маркерів запалення в крові щурів з ад’ювантним артритом Український журнал медицини, біології та спорту. 2022; 7( 1): 62-67
Keywords: ад’ювантний артрит; кріоконсервовані мультипотентні мезенхімальні стромальні клітини; клітинна терапія; маркери запалення; adjuvant arthritis; cryopreserved multipotent mesenchymal stromal cells; cell therapy; markers of inflammation; blood