Динамика поведенческих тестов у крыс с интрацеребральным кровоизлиянием после введения криоконсервированных нейральных клеток - Золотько, К.Н.; Сукач, А.Н.; Компаниец, А.М. (Вісник проблем біології і медицини, 2019,випуск 3, 108-112, 2019)
Інтрацеребральний крововилив супроводжується важкими ускладненнями і високою смертністю. Ефективних методів лікування цього захворювання в даний час не існує. Метою роботи було вивчення впливу введення кріоконсервованих нейральних клітин головного мозку плодів щурів, а також їх агрегатів на відновлення рухової активності тварин після інтрацеребрального крововиливу. Експериментальним тваринам вводили кріоконсервовані нейральні клітини, а також агрегати нейральних клітин. Контрольним тваринам вводили середу DMEM/F12 (1-й контроль) і зруйновані нейральні клітини (2-й контроль). В результаті дослідження виявилося, що найбільш виражений і тривалий ефект спостерігався в групі застосування агрегатів нейральних клітин за рахунок їх паракринного стимулюючого впливу. Це може бути обу-мовлено більш тривалим виживанням клітин у складі агрегатів в несприятливих умовах ішемії і запалення у порівнянні з нейральними клітинами, які виявилися менш ефективними.
Keywords: інтрацеребральний крововилив, щури, кріоконсервовані нейральні клітини, агрегати, імплантація, сходовий тест, тест кутового повороту, тест видалення липкої стрічки.