COVID-19 – потенційна мішень для кріобіології та кріомедицини - Гольцев, А.М.; Фуллер, Б.Дж.; Бондарович, М.О.; Бабенко, Н.М.; Гаєвська, Ю.О.; Буряк, І.А.; Дубрава, Т.Г.; Ямпольська, К.Є.; Луценко, О.Д.; Останков, М.В. (Problems of Cryobiology and Cryomedicine, 30(2), 107–131., 2020)
У огляді представлено дані щодо імунопатогенезу COVІD-19 і підходів до його профілактики та лікування. Низька ефективність противірусних засобів обумовлена здатністю вірусу SARS-CoV2 до зміни власних структурних і функціональних характеристик. Існуючі стратегії лікування COVІD-19 сфокусовані на застосуванні лікувальних засобів прямої противірусної дії, модуляції вродженої імунної відповіді, пригніченні «цитокінового шторму» та застосуванні плазми реконвалесцентів. Дизрегуляція взаємодії систем вродженого та адаптивного імунітету обумовлює запуск аутоімунного процесу в організмі вірусоносія, що потребує застосування альтернативних підходів до профілактики таких захворювань із використанням кріобіологічних технологій. Наведено результати вивчення імунобіологічної активності кріоконсервованого лейкоконцентрату кордової крові людини (кЛККЛ) і його компонентів за превентивного інтраназального введення. Ефективність застосування кЛККЛ пов’язана з можливістю перепрограмування генів, відповідальних за реалізацію імунних відповідей організму та індукцію «тренованого» імунітету. Така модифікація стану імунної системи може бути найбільш перспективною у забезпеченні захисту організму від вірусів, зокрема COVІD-19. __________________________________________________________________________________________ The review presents data on immune pathogenesis of COVID-19 and approaches to its prevention and treatment. The low effectiveness of antiviral drugs is caused by the ability of SARS-CoV2 virus to change its own structure and functions. Existing treatment strategies of COVID-19 are focused on applying the direct antiviral therapies, modulation of innate immune response, "cytokine storm" suppression and use of convalescent plasma. Deregulated interaction between innate and adaptive immune systems determines the start of autoimmune process in the virus carrier body, that requires the use of alternative ways to prevent such diseases using cryobiological technologies. The results of studying the immune biological activity of cryopreserved human cord blood leukoconcentrate (cHCBL) and its components by preventive intranasal administration have been presented. The effectiveness of cHCBL is related to the possible reprogramming of the genes responsible for the implementation of the body's immune responses and induction of the "trained" immunity. Such a modification of the immune system state can be the most promising in protecting the body against viruses, in particular COVID-19.
COVID-19 as a Potential Target for Cryobiology and Cryomedicine
Goltsev, A., Fuller, B., Bondarovich, M., Babenko, N., Gaevska, Y., Buriak, I., Dubrava, T. ., Yampolska, K., Lutsenko, O., & Ostankov, M. (2020). COVID–19 – потенційна мішень для кріобіології і кріомедицини. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 30(2), 107–131. https://doi.org/10.15407/cryo30.02.107
Keywords: SARS-CoV-2; COVІD-19; імунна система; кріоконсервований лейкоконцентрат кордової крові людини; противірусний захист; ___________________________________________________________________________; SARS-CoV-2; COVID-19; immune system; cryopreserved human cord blood leukoconcentrate; antiviral protection