Гематокрит как критерий оценки реакции эритроцитовна изменение осмоляльности среды - Сєміонова, К.А.; Ніпот, О.Є.; Орлова, Н.В.; Шпакова, Н.М. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія». 26 (1), 173-178., 2016)
Проведено сравнительное изучение изменения гематокрита млекопитающих (человек, лошадь, бык, кролик, крыса) в зависимости от концентрации NaCl в среде при 0 и 37ºС. Показано нелинейное изменение показателей гематокрита с ростом концентрации NaCl. При этом минимумы гематокритных зависимостей наблюдаются в средах: 0,4 моль/л NaCl – для эритроцитов человека и лошади, 0,3–0,4 моль/л NaCl – крысы, 0,4–0,6 моль/л NaCl – кролика, как при 37ºС, так и при 0ºС. Клетки быка, в отличие от эритроцитов других исследуемых млекопитающих, демонстрируют минимальное значение гематокрита при более высокой концентрации NaCl – 1,0 моль/л только при 37ºС.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Проведено порівняльне вивчення зміни гематокриту ссавців (людина, кінь, бик, кролик, щур) залежно від концентрації NaCl в середовищі при 0 і 37ºС. Показана нелінійна зміна показників гематокриту із зростанням концентрації NaCl. При цьому мінімуми гематокритних залежностей спостерігаються в середовищах: 0,4моль/л NaCl – дляеритроцитів людини і коня, 0,3–0,4 моль/л NaCl – щура, 0,4–0,6 моль/л NaCl – кролика, як при 37ºС, так і при 0ºС. Клітини бика, на відміну від еритроцитів інших досліджуваних ссавців, демонструють мінімальне значення гематокриту при більш високій концентрації NaCl – 1,0 моль/л тільки при 37ºС-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------The change in hematocrit of mammals (human, horse, bull, rabbit, rat), depending on NaCl concentration in the medium at 0 and 37ºC has been comparatively studied. Non-linear change in hematocrit with increasing concentrations of NaCl has been demonstrated. Herewith the minimums of hematocrit dependencies have been observed in the media: 0.4 mol/l NaCl – for human and horse erythrocytes, 0.3–0.4 mol/l NaCl – for rat’s ones,0.4–0.6 mol/l NaCl – for rabbit’s both at 37 and at 0ºC. Bovine cells unlike the erythrocytes of other mammals studied have shown a minimal hematocrit value at higher NaCl concentrations – 1.0 mol/l at 37ºC only.
Hematocrit as assessment criterion of erythrocyte response to the change in the medium osmolality
Гематокрит як критерій оцінювання реакції еритроцитів на зміну осмоляльності середовища
Семионова ЕА, Нипот ЕЕ, Орлова НВ, Шпакова НМ. Гематокрит как критерий оценки реакции эритроцитовна изменение осмоляльности среды. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія». 26, (1), 173-178.
Keywords: эритроциты млекопитающих; осмоляльность среды; гематокрит