Вплив гліцерину на еритроцити людини і бика в умовах гіпертонічного шоку - Ніпот, О.Є.; Єршова, Н.А.; Шапкіна, О.О.; Єршов, С.С.; Кучков, В.М. (Проблеми кріобиології і кріомедицини. 2019 Т. 29, № 3. стор. 199-205, 2019)
У роботі досліджено вплив передінкубації еритроцитів людини і бика у розчинах гліцерину на їх чутливість до гіпертонічного шоку. Показано, що при збільшенні концентрації гліцерину рівень пошкодження клітин значно знижується. Діапазони концентрації кріопротектору, при яких відбувається різка зміна чутливості клітин, становлять для людини 0,1–0,5 М, для бика 0,5–1 М. Інкубація еритроцитів обох видів ссавців із гліцерином протягом 10 хв знижує їх чутливість до гіпертонічного шоку. Для еритроцитів людини даний показник знижується поступово, для еритроцитів бика залежність має немонотонний характер. Пошкоджуюча дія гіпертонічного шоку для еритроцитів людини наростає з підвищенням темпера-тури від 0 до 10°С, для еритроцитів бика – від 0 до 25°С. Попередня інкубація еритроцитів людини із гліцерином знижує їх гіпертонічне пошкодження при всіх досліджуваних значеннях температури, клітин бика – вище 5°С. Отримані результати свідчать про різний механізм захисту еритроцитів людини і бика за допомогою гліцерину в умовах гіпертонічного шоку. Ви-сока збереженість клітин бика, ймовірно, зумовлена частковою дегідратацією в розчинах гліцерину, що підвищує їх стійкість.-------------------------------------------------------------------------------------------------------- In this study we have studied the impact of preliminary incubation of human and bovine erythrocytes in glycerol solutions on their sensitivity to hypertonic shock. The cell damage was shown to signifi cantly reduce with increasing the glycerol concentration. The ranges of cryoprotectant concentrations, when a sharp change in cell sensitivity occurred, were from 0.1 to 0.5 and 0.5 to 1 M for human and bovine erythrocytes, respectively. The incubation of both mammalian species erythrocytes with glycerol for 10 min reduced their sensitivity to hypertonic shock. For human erythrocytes, this index decreased gradually, and for bovine ones the dependence was not monotone. A damaging eff ect of hypertonic shock increased with temperature rise from 0 up to 10°C for human erythrocytes and from 0 up to 25°C for bovine cells. Preliminary incubation of human erythrocytes with glycerol decreased their hypertonic damage at all the studied temperatures and for bovine cells it occurred at temperature above 5°C. Our fi ndings testify to a diff erent protective mechanism for human and bovine erythrocytes using glycerol under hypertonic shock conditions. A high survival of bovine cells is probably due to partial dehydration in glycerol solutions, which increases their resistance
Glycerol impact on human and bovine erythrocytes under hypertonic shock
Ніпот ОЄ Єршова НА Шапкіна ОО Єршов СС Кучков ВМ. Вплив гліцерину на еритроцити людини і бика в умовах гіпертонічного шоку. Проблеми кріобиології і кріомедицини. 2019; 29(3): с.199-205
Keywords: гіпертонічний шок; еритроцити ссавців; проникаючий кріопротектор; гліцерин; температура інкубації