Дія ритмічних екстремальних кріовпливів і кордової крові на стан регуляторних систем організму щурів при аліментарному ожирінні - Чернявська, О.О. (Дисертація к.біол.н.: спец.. 03.00.19 – Кріобіологія : захищена 2019.12.24; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України., 2019)
Дисертаційна робота присвячена вивченню дії ритмічних екстремальних холодових впливів (РЕХВ), кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові (кЯВК КК) людини та їх поєднання на структурно-функціональний стан регуляторних систем організму тварин різних вікових груп з моделлю аліментарного ожиріння (АО). Встановлено, що застосування РЕХВ, кЯВК КК та їх поєднання, істотно підвищує адаптаційно-компенсаторні можливості організму тварин з АО незалежно від їх віку, за рахунок збільшення активності, як вегетативних центрів, так і гуморальної ланки регуляції. Показано, що поєднане використання РЕХВ і кЯВК КК сприяє зменшенню маси тіла, нормалізації ліпідного профілю сироватки крові експериментальних тварин з ожирінням незалежно від їх віку, відновленню гормонсинтезуючої здатності щитоподібної і полових залоз, призводить до зникнення дистрофічних і деструктивних змін серцевого м’яза. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// The thesis covers the study of the effect of rhythmic extreme whole body cooling (RE WBC), cryopreserved human cord blood nucleated cells (cCBNCs), as well as their combination on structural and functional state of body regulatory systems of animals of different age groups with alimentary obesity (AO) model. It was established that the use of RE WBC, cCBNCs and their combination, significantly increased the adaptation and compensatory capacity of the body of animals with AO, regardless of their age, by increasing the activity of both vegetative centers and humoral regulation. It was shown that the combined use of RE WBC and cCBNCs promoted a decrease in body weight, normalization of serum lipid profile of experimental animals with obesity regardless of their age, restoration of the hormone synthesizing ability of thyroid and sex glands, led to disappearance of degenerative and destructive changes in heart muscle.
Effect of rhythmic extreme cryoexposures and cord blood on the state of regulatory systems of rat body in alimentary obesity
Чернявська Олена Олександрівна. Дія ритмічних екстремальних кріовпливів і кордової крові на стан регуляторних систем організму щурів при аліментарному ожирінні: к.біол.н.: спец.. 03.00.19 – Кріобіологія : захищена 2019.12.24; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України.
Keywords: ритмічні екстремальні холодові впливи; кріоконсервовані ядровмісні клітини кордової крові; аліментарне ожиріння; міокард; щури