Основы криобиологии и криомедицины - Жегунов, Г.Ф.; Нардид, О.А.; Стегний, Б.Т.; Розанов, Л.Ф.; Компаниец, А.М.; Петрушко, М.П.; Гурина, Т.М.; Высеканцев, И.П.; Стегний, М.Ю.; Чиж, Н.А.; Сушко, А.Б.; Пиняев, В.И.; et al. (Харьков : Бровин А. В., 2019.– 614 с., 2019)
Увага біологів і медиків до низьких температур обумовлена тим, що холод може бути, з одного боку, дуже небезпечним для життя впливом, але з іншого може використовуватися як лікувальний фактор. Крім цього, низькі температури можуть забезпечувати глибоке гальмування метаболізму, аж до оборотної зупинки життя, а контрольоване заморожування та гіпотермія можуть використовуватися для кріоконсервування та тривалого зберігання біооб’єктів. В останні десятиліття було закладено основи кріобіології та кріомедицини — нового перспективного напряму біомедичної науки, біотехнології та інженерії. Досліджено багато процесів, які відбуваються у клітинах і тканинах за низькотемпературного впливу; вивчено дію багатьох кріопротекторів; розроблено десятки різних методик кріоконсервування біологічних об’єктів; експериментально обґрунтовано способи застосування низьких температур у медичній практиці; створено багато приладів для використання низьких температур для лікування людини.Накопичено великий експериментальний і клінічний матеріал. Тому є актуальною його концентрація та узагальнення в навчальній літературі для використання унікальних знань в практиці, а також під час підготовки фахівців у цій галузі. У підручнику вперше зібрано і подано всебічний навчальний матеріал із проблем кріобіології і кріомедицини. /// Оne hand the cold may be a very danger exposure, but on the other hand it can be used as a therapeutic factor. In addition, the low temperatures may provide a deep inhibition of metabolism, up to a reversible life arrest, but the controlled freezing and hypothermia may be used for cryopreservation and a long-term storage of biological objects. In recent decades, the basis of cryobiology and cryomedicine, being a new promising area of biomedical science, biotechnology and engineering, has been provided. Many processes occurring in cells and tissues under low-temperature exposure have been investigated; the impact of many cryoprotectants has been studied; dozens of different techniques for biological objects’ cryopreservation have been developed; the methods for applying low temperatures in medical practice have been experimentally substantiated; many devices for low temperature use in therapy in humans have been designed.A huge amount of experimental and clinical materials has been accumulated. Therefore, it is topical to concentrate and summarize it in educational literature to use the unique knowledge in practice, as well as in training the specialists in this field. A comprehensive training material on cryobiology and cryomedicine has been first compiled and presented in this textbook.
Основы криобиологии и криомедицины : учебник для студентов-биологов и медиков / Геннадий Федорович Жегунов, Олег Анатольевич Нардид, Борис Тимофеевич Стегний, Леонид Федорович Розанов, Антонина Михайловна Компаниец, Харьк. гос. зооветеринар. акад., Ин-т проблем криобиологии и криомедицины. НАН Украины, Нац. науч. центр "Ин-т эксперимент. и клин. вет. медицины" НААН Украины; Под ред. Геннадий Федорович Жегунов, Олег Анатольевич Нардид.– Харьков : Бровин А. В., 2019.– 614 с. 150 экз.– Библиогр. в конце тем . – На рус. яз. ISBN 978-617-7738-35-9.
Keywords: криобиология; криомедицина; кріобіологія; кріомедицина