Модуляція вмісту ендогенних газотрансмітерів (NO, CO, H2S) як потенційна терапевтична мішень у лікуванні онкологічних пацієнтів - Гладких, Ф.В. (My University, 2023)
Низькі концентрації CO здатні впливати на різні внутрішньоклітинні кіназні шляхи, включаючи сигнальні шляхи PI3K/AKT та p38 MAPK, які відіграють важливу роль у туму числі у пухлинному процесі (Motterlini R., 2010). За даними (Choudhari S.K., 2013) експресія NO-синтаз підвищується при різних видах раку та виявляє як про- так і протипухлинний ефект (Burke A.J., 2013). NO також відіграє важливу роль у метастазуванні (Cheng H., 2014). H2S з одного боку, діє як стимулятор клітинної проліферації, а з іншого боку – чинить цитотоксичну дію (Pei Y., 2011). При деяких типах раку, таких як рак грудної залози, легенів, шлунка, колоректального раку та ін. відмічається підвищення активності H2S-синтезуючих ферементів, що призводить до активації проліферативних, міграційних та інвазивних сигнальних шляхів та посилення пухлинного ангіогенезу (Bhattacharyya S., 2016).
Модуляція вмісту ендогенних газотрансмітерів (NO, CO, H2S) як потенційна терапевтична мішень у лікуванні онкологічних пацієнтів
Гладких ФВ. Модуляція вмісту ендогенних газотрансмітерів (NO, CO, H2S) як потенційна терапевтична мішень у лікуванні онкологічних пацієнтів. Матеріали 82 Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених та студентів з міжнародною участю «Актуальні питання сучасної медицини та фармації – 2023»: тези доп. (25–26 травня 2023 р.). Запоріжжя: Запорізький медико-фармацевтичний університет МОЗ України, 2023. С. 52–53. DOI: http://doi.org/10.5281/zenodo.8000063.
Keywords: Н2S