Характеристика механізмів протизапальної дії кріоконсервованого екстракту плаценти та диклофенаку натрію за їх нарізного введення - Гладких, Ф.В.; Чиж, М.О. (Сучасні медичні технології. 2021. 3 (50): 41–47., 2021)
Запалення – це складний багатокомпонентний адаптивний патологічний процес, який ґрунтується трьох ензиматичних шляхи метаболізму арахідонової кислоти: циклооксигеназний, ліпооксигеназний та епоксигеназний. Нестероїдні протизапальні препарати є найчисельнішою та найуживанішою групою лікарських засобів, які застосовуються у фармакокорекції запальних процесів різної етіології. Мета – охарактеризувати вплив кріоконсервованого екстракту плаценти на протизапальну активність диклофенаку натрію за їх нарізного введення на моделі зимозан-індукованого запалення. Матеріали та методи. Експериментальні дослідження in vivo проведені на 28 нелінійних лабораторних щурах-самцях масою 200–220 г. Гостре ексудативне запалення відтворювали субплантарним введенням кінцівку щурів 0,1 мл 2,0% суспензії зимозану. Антиексудативну дію оцінювали за величиною набряку кінцівки, який оцінювали за допомогою водного плетизмометру. Результати та їх обговорення. Дослідження показало, що субплантарне введення 2,0% суспензії зимозану призвело до статистично вірогідного (р<0,05) збільшення об’єму ушкодженої кінцівки вже через 30 хв. на 28,1±5,4% відносно вихідних показників та становив 2,01±0,06 мл. Найвиразніша та практично співставна протизапальна активність відмічена на тлі застосування кріоконсервованого екстракту плаценти та комбінованого застосування диклофенаку натрію та кріоконсервованого екстракту плаценти. Так на 60 хв протизапальна активність становила (р<0,05) 46,5% та 53,2% відповідно. Висновки. Встановлено, що одним з провідних механізмів протизапальної активності кріоконсервованого екстракту плаценти виступає інгібування ліпооксигеназного шляху метаболізму арахідонової кислоти. На це вказувало статистично вірогідне (р<0,05) пригнічення зимозан-індукованого запалення у щурів на 78,8% та 74,8% на 120 та 180 хв відповідно. /// Inflammation is a complex multicomponent adaptive pathological process based on three enzymatic pathways of arachidonic acid metabolism: cyclooxygenase, lipoxygenase and epoxygenase. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs are the most numerous and most widely used group of drugs used in the pharmacocorrection of inflammatory processes of various etiologies. The aim is to characterize the effect of cryopreserved placenta extract on the anti-inflammatory activity of diclofenac sodium with their threaded administration in a model of zymosan-induced inflammation. Materials and methods. In vivo experimental studies were performed on 28 nonlinear laboratory male rats weighing 200–220 g. Acute exudative inflammation was reproduced by subplantar administration of rat limb 0.1 ml of 2.0% zymosan suspension. The anti-exudative effect was assessed by the magnitude of limb edema, which was assessed using an aqueous plethysmometer. Results and discussion. The study showed that subplantar administration of 2.0% suspension of zymosan led to a statistically significant (p <0.05) increase in the volume of the damaged limb after 30 minutes. by 28.1 ± 5.4% relative to baseline and was 2.01 ± 0.06 ml. The most pronounced and almost comparable anti-inflammatory activity was observed against the background of the use of cryopreserved placenta extract and the combined use of diclofenac sodium and cryopreserved placenta extract. Thus, for 60 min the anti-inflammatory activity was (p <0.05) 46.5% and 53.2%, respectively. Conclusions. It is established that one of the leading mechanisms of anti-inflammatory activity of cryopreserved placenta extract is the inhibition of the lipoxygenase pathway of arachidonic acid metabolism. This was indicated by statistically significant (p <0.05) suppression of zymosan-induced inflammation in rats by 78.8% and 74.8% by 120 and 180 min, respectively.
Гладких Ф. В., Чиж М. О. Характеристика механізмів протизапальної дії кріоконсервованого екстракту плаценти та диклофенаку натрію за їх нарізного введення. Сучасні медичні технології. 2021. 3 (50): 41–47 DOI: https://doi.org/10.34287/MMT.3(50).2021.8
Keywords: кріоконсервований екстракт плаценти; нестероїдні протизапальні засоби; зимозан; диклофенак натрію