Кріоконсервування плаценти та визначення механізмів її впливу на організм реципієнтів пізнього онтогенезу (експериментальне дослідження) - Прокопюк, О.С. (Дисертація : д.мед.н. : спец.. 14.01.35 - Кріомедицина : захищена 2014-03-11; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2014)
Об'єкт дослідження - вплив факторів кріоконсервування на морфофункціональний стан біооб'єктів плацентарного походження та механізми їх дії при патологічних вікових змінах. Мета - визначити процеси, що відбуваються на етапах кріоконсервування в біооб'єктах, що отримані з плаценти 36 - 38 тижнів гестації, розробка оптимальних для медичного застосування методів їх кріоконсервування та встановлення основних механізмів їх впливу на організм при віковій патології. Методи дослідження - клітинні та тканинні біотехнології; клініко-лабораторні. клініко-інструментальні, імуноферментні. спектрофотометричні, імуногістохімічні, біохімічні, гістологічні дослідження; культивування in vitro; проточна цитофлуориметрія, електронна мікроскопія; морфометричний аналіз, методи статистичного аналізу отриманих даних. В роботі визначені механізми кріоушкодження препаратів плаценти різного ступеню дезінтеграції, розроблено методи іх кріоконсервування, вивчено їх біологічну дію та можливу побічну дію, визначені механізми їх впливу на реципієнтів пізднього онтогенезу, сформульовано науково-організаційні принципи створення і функціонування низькотемпературних банків кріоконсервованих біооб'єктів плацентарного походження.
Прокопюк Ольга Степанівна. Кріоконсервування плаценти та визначення механізмів її впливу на організм реципієнтів пізнього онтогенезу (експериментальне дослідження) : д.мед.н. : спец.. 14.01.35 - Кріомедицина : захищена 2014-03-11; . Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України. – 0514U000218.
Keywords: кріоконсервування плаценти; кріоекстракт плаценти; КЕП