Ін- дукція вакуолізації в сперматозоїдах чоловіків з олігоастенотератозооспермією після кріоконсер- вування з гліцерином і полівінілпіролідоном - Петрушко, М.П.; Павлович, О.В.; Пуговкін, А.Ю.; Коваленко, І.Ф.; Піняєв, В.І.; Юрчук, Т.О. (Morphologia, 2020)
Двоетапний метод з використанням проникаючого кріопротектору гліцерину є рутинним для кріоконсервування сперматозоїдів чоловіків з нормальним сперматогенезом. Однак застосування даного способу заморожування у випадку олігоастенотератозоосперміі (ОАТ) призводить до виникнення додаткових ушкоджень клітин і виникає необхідність у пошуку нових ефективних способах кріоконсервування. Вакуолізація сперматозоїдів, притаманна чоловічим гаметам, відіграє негативну роль, знижуючи здатність до запліднення клітин. Мета. Оцінка ступеня вакуолизації, індукованої в ОАТ сперматозоїдах людини після кріоконсервування двохетапним методом з використанням гліцерину та полівінілпіролідону (ПВП), молекулярною масою 360000. Методи. Виділену фракцію сперматозоїдів поділяли на 3 групи: група I – нативні сперматозоїди, II – сперматозоїди, кріоконсервовані з 10% розчином гліцерину, група III – кріоконсервовані з 10% ПВП. Результати. В групі I близько 5% сперматозоїдів містили вакуолі. У групі II кількості сперматозоїдів з однією дрібною вакуоллю збільшилася до (19,68 ± 2,27)%. А в групі III кількість клітин без вакуолей було порівняно з нативними сперматозоїдами: 95,59 ± 1,59 і (96,09 ± 2,02)% відповідно. Підсумок. Таким чином, використання проникаючого кріопротектори гліцерину в концентрації 10% для двоетапного кріоконсервування сперматозоїдів людини ініціює утворення вакуолей, в той час як застосування непроникаючої ПВП дозволяє запобігти вакуалізації.
Keywords: сперматозоїд, кріоконсервування, вакуолізація